Ingen kvalitetsstämpel på viltkött

Kungsbacka (JJ) För att uppmärksamma på kunder på ursprung finns en kvalitetsstämpel med märkningen "Svenskt kött". Viltkött från Sverige får däremot inte märkas med stämpeln.

Det spelar ingen roll om älgen, vildsvinet eller dovhjorten skjutits i svenska skogar. Kontrollapparaten i Sverige omöjliggör märkningen. Det menar i alla fall Elisabeth Qvarford, kommunikatör på Svensk kött.

– Vi har inte möjlighet att kontrollera så att viltköttet uppfyller våra krav, säger hon till Vetlanda-Posten.

Anders Starck jobbar på ett charkuteri i Vetlanda, Han tycker det är märkligt att viltkött inte får ”Svenskt kött”-stämpeln.

– Vad är mer svenskt än älg? säger han till Vetlanda-Posten.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser