Ingen inplantering av varg nära Norska gränsen!

STOCKHOLM(JJ). Naturvårdsverket vill inte att det ska sättas ut några vargar för nära norska gränsen, man vill ha en buffertzon på tio mil öster om norska gränsen. Om detta blir verklighet så kommer större delen av Värmlands län att undantas från inplantering av varg under vintern.

Den arbetsgrupp som bildats på Naturvårdsverket har skickat ett brev till länsstyrelsen i Värmland där de förklarar hur man diskuterar kring inplanteringen. Detta har man gjort för att ge information till viltförvaltningsdelegationen som ska presentera sina synpunkter i höst.
I arbetsgruppen på Naturvårdsverket ingår bland annat personer från berörda länsstyrelser och naturvårdare.

Den buffertzon som arbetgsgruppen diskuterar skulle utesluta större delen av Värmland – förutom östra delen av Filipstad, Storfors och Kristinehamn. 
– Och i de områdena finns det redan varg, så det finns inte så mycket utrymme för att släppa varg i Värmland, säger Lars Furuholm, länsstyrelsens rovdjursansvarige, till Nya Wermlands-Tidningen. 

Buffertzonens syfte ska vara att förhindra att varg går över gränsen till Norge. För om en varg skulle göra det så finns det stor risk att den skjuts genom skyddsjakt, om den går över den smala zon längs gränsen där den är fredad. 
Det här rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser