Ingen inplantering av varg nära Norska gränsen!

STOCKHOLM(JJ). Naturvårdsverket vill inte att det ska sättas ut några vargar för nära norska gränsen, man vill ha en buffertzon på tio mil öster om norska gränsen. Om detta blir verklighet så kommer större delen av Värmlands län att undantas från inplantering av varg under vintern.

Den arbetsgrupp som bildats på Naturvårdsverket har skickat ett brev till länsstyrelsen i Värmland där de förklarar hur man diskuterar kring inplanteringen. Detta har man gjort för att ge information till viltförvaltningsdelegationen som ska presentera sina synpunkter i höst.
I arbetsgruppen på Naturvårdsverket ingår bland annat personer från berörda länsstyrelser och naturvårdare.

Den buffertzon som arbetgsgruppen diskuterar skulle utesluta större delen av Värmland – förutom östra delen av Filipstad, Storfors och Kristinehamn. 
– Och i de områdena finns det redan varg, så det finns inte så mycket utrymme för att släppa varg i Värmland, säger Lars Furuholm, länsstyrelsens rovdjursansvarige, till Nya Wermlands-Tidningen. 

Buffertzonens syfte ska vara att förhindra att varg går över gränsen till Norge. För om en varg skulle göra det så finns det stor risk att den skjuts genom skyddsjakt, om den går över den smala zon längs gränsen där den är fredad. 
Det här rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser