Ingen framgång med åteljakt på björn

VÄSTERBOTTEN(JJ). Det har inte varit någon framgång för försöket med åteljakt på björn i Västerbottens län. Faktum är att det inte fällts någon björn vid de 65 åtlar som finns i länet. Meningen är att försöket ska ge fakta som kan ligga till grund för ett beslut om jaktformens framtid.

Åteljakt har tilläts i år även i Norrbotten på en samebys marker. 
Det var år 2001 som Naturvårdsverket förbjöd jaktmetoden. 
– Det har ju inte bedrivits åteljakt under tio års tid så man vet inte hur man bedriver åteljakt på bästa sätt och det är också därför man gör det här försöket nu. För om det visar sig att man inte kan fälla björn med åteljakt så är det ingen idé att bedriva åteljakt på det här sättet i alla fall, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundet i Västerbotten, menar att en förklaring till resultatet är att beslutet om försöket kom så sent att jägarna inte hann förbereda sig ordentligt,
Både Naturvårdsverket och länsstyrelserna kommer att utvärdera försöket till nästa år. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser