Ingen förhoppning om vargjakt på Kroppefjäll

Kungsbacka (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Västra Götalands län beslutade med rösterna sex mot tre för att licensjakt på Kroppefjällsreviret ska kunna ske i vinter. Göte Johansson, Svenska Jägareförbundets representant tror dock att delegationens beslut kommer köras över.

Det blir med största säkerhet ingen licensjakt på varg i Dalsland trots att viltförvaltningsdelegationen anser att Kroppefjällsreviret bör tas bort. Arkivfoto: Per Jonson
Redan innan Viltförvaltningsdelegationens möte hade Samrådet för mellersta rovdjursområdet presenterat ett beslut om att jakt på varg inte ska ske i Västra Götalands län.

– Vi från Jägareförbundet hade lämnat in en ansökan om jakt men blev upplysta om att det inte går. Däremot kunde man begära jakt så under viltförvaltningsdelegationens möte togs frågan upp för omröstning och utslaget blev sex mot tre för jakt på Kroppefjällsreviret, säger Göte Johansson.

Men detta utslag kommer enligt Göte Johansson högst osannolikt ha någon praktisk betydelse. En av de som röstade mot jakt på Kroppefjällsvargarna var nämligen landshövdingen i länet.

– Viltförvaltningsdelegationen får besluta i övergripande frågor men inte i detaljer så det lär inte bli någon jakt, säger Göte Johansson.

Kroppefjällsvargarna har valpar, något som redan tidigare hindrat Länsstyrelsen från att bevilja skyddsjakt i samband med angrepp på tamboskap.

– Ser man på det totala antalet vargar som kan upplåtas till jakt är cirka hälften upplåtna till skyddsjaktsåtgärder. Det är en relativt hög siffra eftersom Länsstyrelsen här i Västra Götaland inte tillåter skyddsjakt trots uppenbar skada.

Enligt Göte Johansson är det som nu sker från Länsstyrelsens och Naturvårdsverkets sida ren obstruktion av fattade riksdagsbeslut.

– Jag kan inte se deras agerande på något annat sätt. Skyddsjakten skulle bli enklare men den har snarare blivit svårare att genomföra. Vi har tagit två steg bakåt i vargförvaltningen, säger han.

Ronny Johansson, viltansvarig för LRF Väst och representant i Viltförvaltningsdelegationen röstade också för ett uttag av varg i Kroppefjäll.

– Vi i LRF har ju velat ha skyddsjakt på de vargarna hela hösten. Nu gjorde delegationen en tydlig viljeyttring att vi inte är nöjda med Länsstyrelsens arbete.

Enligt Ronny Johansson är situationen beklämmande.

– Först säger man att det inte går att ha licensjakt för att det inte finns någon bekräftad föryngring i länet. Sedan kan inte skyddsjakt tillåtas eftersom det finns en föryngring på Kroppefjäll och valparna riskerar att bli föräldrar lösa.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser