Ingen ersättning för vargskrämda och drunknade kor

Hedemora (JJ) Tre kor drunknade när de skrämdes ner i en å av en varg som var inne i hagen, men någon ersättning för djuren betalas inte ut. Anmälan till länsstyrelsen kom inte in i tid och djuren besiktigades aldrig.

Det var i februari som en varg tog sig in i hagen till en nötbesättning utanför Hedemora. Tre nötkreatur skrämdes och flydde ut i en å. Som en följd drunknade djuren.

Någon anmälan skedde dock inte direkt till länsstyrelsen som därför inte kunde genomföra någon besiktning. Först i april tog myndigheten emot en ansökan om ersättning för djuren.

En besiktningsman på Länsstyrelsen berättar för Jaktjournalen att han varit på gården vid senare tillfällen under vårvintern och konstaterat att varg befunnit sig i hagen vid upprepade tillfällen. Han säger också att om bara en anmälan kommit in hade han kunnat genomföra en besiktning samma dag.

 

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser