Ingen ersättning för eftersök av tågskadat vilt

Genom den nya jaktlagen, som trädde i kraft efter nyår, så utgår ersättning med upp till 700 kronor till de jägare som utför eftersök av vilda djur som skadats av bilar. Men det utgår ingen ersättning för eftersök av djur som skadats av tåg.

– Det tycker vi är fel. Det är oftast mycket mera jobb med att ta sig ut och göra eftersök efter järnvägen. Det finns oftast ingen bilväg i närheten av olyckan vilket innebär att vi ibland får gå eller åka skidor flera kilometer, säger jägaren Mikael Höglund, i Axmarby i norra Gästrikland, till SVT Gävledala.

Det är Jordbruksdepartementet som utformat den nya jaktlagen, men man kan inte svara på varför det inte var klart med ersättning till eftersök av tågskadat vilt när den nya lagen trädde i kraft. – Det är Banverket som utformat reglerna för hur eftersöken vid järnväg ska utformas, säger Bjarne Örnstedt, jurist vid Jordbruksdepartementet, till SVT Gävledala.
– Det visar sig att det är strikta säkerhetsregler när det gäller järnvägstrafik, man får inte beträda spårområdet vilket innebär att det tar tid för att arbeta fram en norm som ska gälla, fortsätter Örnstedt. 

Att det inte utgår någon ersättning för eftersök av tågskadat vilt kan göra att jägare tvekar at ställa upp.
– Generellt går vi inte ut för pengarna utan för djurens bästa. Men vi tycker att det är orättvist och det kan få många att tveka att ställa upp, säger jägaren Mikael Höglund.
Men i framtiden så är det tänkt att det ska utgå ersättning även för eftersök av de djur som skadats av tåg. – Jag utgår ifrån att det kommer att bli ett schablonbelopp beroende på vilket djur det handlar om, 700 kronor för älg exempelvis, säger Örnstedt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser