Ingen enighet om rovdjurspolitiken i Norge

OSLO (JJ) Under stora delen av våren har Stortinget i Norge diskuterat rovdjurspolitiken. Målet har varit en bred politiskt överenskommelse om utbredning, avskjutning och bestånd. Sent i natt bröt dock förhandlingarna samman. Det innebär att Stortingets beslut från 2004 fortsätter att gälla.

NRK rapporterade sent i natt att önskemålet om ett gemensamt blocköverskridande beslut angående rovdjurspolitiken helt kraschat.

En av punkterna som man haft uppe för diskussion, och som många politiker i Norge önskat, är att nå gränsöverskridande gemensamma riktlinjer med Sverige.  

I ett försök att under tisdagen samla både regeringen och oppositionen om den norska rovdjursförvaltningen, nådde debatten vägs ände. 

Fremskrittspartiet (FrP), Höyre (H) och Senterpartiet (SP) anser att makten över rovdjursförvaltningen bör förflyttas till en mer lokal nivå. De vill också att rovdjursbestånden minskar. 

Sosialistisk Venstreparti (SV) och Venstre (V) hävdar dock att dagens bestånd befinner sig på en miniminivå. 

Kvar fanns Arbeiiderpartiet (Ap) som sent i natt valde att gå på SV- och Venstres linje. Det innebar att förhandlingarna bröt samman.  

”Veldig veldig synd”, kommenterade en besviken förhandlingsledare Eirin Sund (Ap) för NRK sent i går.  

Vad som nu händer är osäkert, men de riktlinjer som togs beslut om 2004 fortsätter att gälla tillsvidare. 

JJ fortsätter bevaka.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser