Ingen enighet om rovdjurspolitiken i Norge

OSLO (JJ) Under stora delen av våren har Stortinget i Norge diskuterat rovdjurspolitiken. Målet har varit en bred politiskt överenskommelse om utbredning, avskjutning och bestånd. Sent i natt bröt dock förhandlingarna samman. Det innebär att Stortingets beslut från 2004 fortsätter att gälla.

NRK rapporterade sent i natt att önskemålet om ett gemensamt blocköverskridande beslut angående rovdjurspolitiken helt kraschat.

En av punkterna som man haft uppe för diskussion, och som många politiker i Norge önskat, är att nå gränsöverskridande gemensamma riktlinjer med Sverige.  

I ett försök att under tisdagen samla både regeringen och oppositionen om den norska rovdjursförvaltningen, nådde debatten vägs ände. 

Fremskrittspartiet (FrP), Höyre (H) och Senterpartiet (SP) anser att makten över rovdjursförvaltningen bör förflyttas till en mer lokal nivå. De vill också att rovdjursbestånden minskar. 

Sosialistisk Venstreparti (SV) och Venstre (V) hävdar dock att dagens bestånd befinner sig på en miniminivå. 

Kvar fanns Arbeiiderpartiet (Ap) som sent i natt valde att gå på SV- och Venstres linje. Det innebar att förhandlingarna bröt samman.  

”Veldig veldig synd”, kommenterade en besviken förhandlingsledare Eirin Sund (Ap) för NRK sent i går.  

Vad som nu händer är osäkert, men de riktlinjer som togs beslut om 2004 fortsätter att gälla tillsvidare. 

JJ fortsätter bevaka.  

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser