Inga vilda djur i hägn och djurpark!

Varken Älgparken i Ockelbo eller andra djurparker och hägn har tillstånd att hålla vilda djur i fångenskap. Naturvårdsverket ser inga skäl att ge dispens från jaktlagstiftningen för Älgparken att ha kvar den vilda älgkalv som tagits in. Läs Naturvårdsverkets motivering till varför en omhändertagen älgkalv avlivades.

I mitten av maj omhändertogs en frilevande älgkalv vid en väg i Ockelbotrakten. Den hämtades och fördes till Älgparken i Ockelbo. Älgparken har sedan ansökt om att få behålla kalven.   Det var inget lätt fall att besluta om. Men det här handlar inte om en enstaka kalv utan om att värna grundregeln i jaktlagstiftningen om att vilda djur ska vara kvar i naturen och inte sättas i fångenskap.

Varje år föds uppåt 100 000 älgkalvar i Sverige. Älgkon är inte med kalven hela tiden, utan strategin för överlevnad är att inte avslöja för eventuella rovdjur var kalven ligger. Därför kan älgkalvar förefalla övergivna och en del människor tar hand om dem i tron att de är övergivna.   De flesta älgkalvar som tas om hand är inte övergivna. Riktlinjen enligt jaktlagstiftningen är att älgkalvar i första hand ska lämnas i fred. Om det kan konstateras att älgkon är död så ska kalven avlivas direkt av polisen. Om så inte är fallet ska kalven sättas tillbaka där den togs för att kon ska kunna återfinna den.  

Polisen kan inte med nuvarande jaktlagsstiftning överlåta moderlösa älgkalvar till djurparker eller älghägn. Det är inte tillåtet för älghägn eller djurparker tar emot älgkalvar.   I Ockelbofallet finns inga tecken på vad som hänt med älgkon. Det går heller inte att sätta tillbaka kalven i naturen efter så lång tid i fångenskap. Nu blir det polisens sak att se till att lagen följs.
Ansvarsfördelningen  Det är flera myndigheter som beslutar om vilda djur i fångenskap.

* Naturvårdsverket ger ut föreskrifter om vilka djurarter som får hållas i vilthägn. *

* Länsstyrelsen beslutar om tillståndet för vilthägn till att hålla vissa arter i hägn och det gäller då bara exemplar som är födda i fångenskap som man får placera i hägnet. Naturvårdsverket kan ge tillstånd till länsstyrelsen att besluta om att hålla andra arter av djur i vilthägn, däribland hjortdjur.

* Polisen beslutar vad som ska hända med älgkalvar och andra djurungar som förmodas vara övergivna eller där älgkon förolyckats i trafiken. Normalt avlivas övergivna älg- och hjortkalvar av djurskyddsskäl.

8 kommentarer

 • Oj,oj,oj!
  Vilket pajasverk det där är!Nu är ju skadan skett(plockat upp kalven)så kan den väl vara kvar!Varken kalven eller djurparksägaren har ju gjort fel.Vargeländena värnar dom om,men en värnlös älgkalv skyddar dom inte!

 • Tänk om !!!
  Tänk om någon hittar övergivna vargungar !!!! Skall dom avlivas ????

 • Dit dom hör hemma!
  Dom ska garanterat in till djurparkerna för där hör dom hemma!

 • sådär
  sådär ska det vara.. vilda djur är vilda djur o höra till i naturan.. om det så är älg, varg, örn eller hur..

 • -Hans!
  Skulle vilja höra dina kommentarer om det var en vargkull som upphittades och ingen vargtik dök upp!Skulle klent beväpnade poliser komma dit och avliva dom?-Nä troligen skulle du gnälla!Nu är skadan redan skedd och kalven kan bli en attraktion för den lilla älgparken i Ockelbo!Väldigt lite att tjafsa om när dom har ett gäng med får dräpare på skogen att ta hand om!Dom får väl sitta och skriva ut ersättningar åt flera håll,flera miljoner!

 • Inga vilda djur
  Om inga djurparker enl. artikel har tillstånd att hålla vilda djur i fängenskap släpper vi bara ut de och avnjuter dem i villt tillstånd. Parkerna har nog inte haft tillstånd att ha varg heller och i llagens mening varit tvugna släppa dem i naturen?

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser