Inga vargar till Uppland

UPPSALA (JJ). Det ska flyttas varg i Sverige - men det är inte troligt att det är aktuellt att flytta några till Uppland. I varje fall inte i nuläget då det är för få vargar i länet för att den inflyttade vargen ska få lätt att hitta en partner.

Det uppger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv, till Uppsala Nya Tidning.
Det kan dock snart bli aktuellt att fånga en varg som flyttas från norr för att släppas någonstans söderut i landet.
– I vinter handlar det om vargar som vandrat in på egna ben till norra Sverige. Vi har en som vi håller på att identifiera, säger Liberg till UNT.

Han bedömer att en analys kan vara klar inom en månad, samt Naturvårdsverkets beslut om var man ska släppa ut vargen. Genom DNA-analys ska man identifiera de invandrade vargarna. – Förflyttningen är central och behövs. Vargstammen bygger på en väldigt smal bas som behöver tillskott, säger Olof Liberg.

Den varg som flyttas måste placeras på ett ställe där den snabbt kan hitta en ny partner. Detta gör att Liberg inte tror på Uppland. Förutom de båda Rialavargarna är det tomt på varg i landskapet.
– Snarare kan det bli Västmanland, Gästrikland, Hälsingland eller Dalarna, lite tätare på den befintliga populationen, tror Olof Liberg.

Oavsett var utplaceringen av varg kommer ske så räknar Liberg med att beslutet kommer att vara kontroversiellt.
– Det är känsligt som tusan och därför måste det förankras lokalt så gott det går, säger Olof Liberg.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser