Inga vargar till Uppland

UPPSALA (JJ). Det ska flyttas varg i Sverige - men det är inte troligt att det är aktuellt att flytta några till Uppland. I varje fall inte i nuläget då det är för få vargar i länet för att den inflyttade vargen ska få lätt att hitta en partner.

Det uppger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv, till Uppsala Nya Tidning.
Det kan dock snart bli aktuellt att fånga en varg som flyttas från norr för att släppas någonstans söderut i landet.
– I vinter handlar det om vargar som vandrat in på egna ben till norra Sverige. Vi har en som vi håller på att identifiera, säger Liberg till UNT.

Han bedömer att en analys kan vara klar inom en månad, samt Naturvårdsverkets beslut om var man ska släppa ut vargen. Genom DNA-analys ska man identifiera de invandrade vargarna. – Förflyttningen är central och behövs. Vargstammen bygger på en väldigt smal bas som behöver tillskott, säger Olof Liberg.

Den varg som flyttas måste placeras på ett ställe där den snabbt kan hitta en ny partner. Detta gör att Liberg inte tror på Uppland. Förutom de båda Rialavargarna är det tomt på varg i landskapet.
– Snarare kan det bli Västmanland, Gästrikland, Hälsingland eller Dalarna, lite tätare på den befintliga populationen, tror Olof Liberg.

Oavsett var utplaceringen av varg kommer ske så räknar Liberg med att beslutet kommer att vara kontroversiellt.
– Det är känsligt som tusan och därför måste det förankras lokalt så gott det går, säger Olof Liberg.

2 kommentarer

  • Tomt på varg i Uppland
    Och naturligtvis det är precis så vargkramarna vill att det skall förbli.
    När Stockholmstrakten har samma vargtäthet som dagens vargbälte kommer vargen att vara helt fredlös. Precis som det är i Italien, Spanien, Rumänien, Ryssland osv. där vargkramarna hävdar att ”det finns inga problem”
    Hoppas jag lever länge nog att se det.

  • Så gott det går?
    Om det inte går att förankra,så sätter dom ut den ändå då?

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser