Inga sura björnar i höst!

Livsmedelsverket gör en ny tolkning runt hanteringen av fällda björnar. Detta sedan flera björnar surnade innan de blev besiktigade och kunde slaktas.

Stockholm (JJ) I höstas fick några jaktlag björnkött förstört på grund av besiktningstvång, och att djurkroppar som ska säljas måste föras till slakteriet oflådda. Allt detta på grund av en ny EU-bestämmelse.
I stället för att försöka få bestämmelsen ändrad, vilket skulle ta flera år, har Livsmedelsverket gjort en kreativ tolkning av redan gällande bestämmelser.
Man har tagit fasta på den punkt i kommissionens vägledning som handlar om ”åtgärder som säkerställer en bättre presentation” av produkten. I dessa åtgärder ingår avblodning, urtagning, slakt med mera. En sur björn till slakteriet är inte den bästa presentationen av produkten björnkött.
Livsmedelsverket gör därför bedömningen; ”Att presentationen av primärprodukten björn inte alltid är säkerställd om björn förs oavhudad till vilthanteringsanläggning. Björnar bör därför i sådana fall kunna avhudas innan de levereras till en vilthanteringsanläggning. Detta bör således kunna ske redan idag inom ramen för gällande lagstiftning.”
Livsmedelsverket avser att senare återkomma med några enkla råd om hur en ”jägarflådd” björn hanteras på vägen till slakteriet.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser