Inga sälar skjutna

Umeå (JJ) Säljakten i Västerbotten har ännu inte resulterat i någon fälld säl. Jakten har pågått en månad och fortsätter fram till den sista december.

En av anledningarna till att det ännu inte fällts någon säl torde bero på att havsisarna rev redan dagarna innan premiären den 16 april. Under dygnen som följde karatkäriserades av dominerande västvindar och isen med sälarna drev över till finska kusten.
Nytt för i år är att yrkesfiskare kan ansöka om jakttillstånd från bår. Ännu har ingen fiskare i Västerbotten ansökt om att få jaga från båt.
Totalt får 20 sälar skjutas i Västerbotten. Gråsälarna orsakar varje år skador på yrkesfisket för cirka 55 miljoner kronor och stammen uppskattas idag till cirka 24 000 individer.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser