Inga planer på skärpta krav för vargjägare

STOCKHOLM((JJ). Naturvårdsverket har ännu inga planer på att ställa hårdare krav på de jägare som deltar i vargjakt. Miljöminister Andreas Carlgren, C, har dock utlovat en sådan skärpning.

Lars Furuholm rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, menar att den licensjakt på varg som genomförts i stort har fungerat bra.  
Men han tycker jägarna måste avlossa säkrare skott. 
– Alla skyttar måste bli duktigare. De måste lära sig hantera vapnen även på vintern när det är 15-20 minusgrader. Dessutom är vargen ett nytt bytesdjur, många förstod inte hur skygg vargen är. En älg kan man ju säga till att stanna, säger Lars Furuholm till tidningen Riksdag & Departement. 

Christer Pettersson, handläggare på viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket, säger till tidningen Riksdag & Departement att det är för tidigt att tala om eventuella skärpta krav på jägarnas skjutskicklighet. 
Jägareförbundet tycker inte det behövs några fler krav på vargjägare.
Under den genomförda vargjakten så var det 55 av 84 avlossade skott som träffade bytet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser