Inga genetiska defekter hos skjutna vargarna

Uppsala (JJ) – Vi har inte hittar några förändringar som vi kan säga beror på inavel i vargstammen. Det verkar som om varg är en art som klarar stark inavel ganska bra. Det säger Erik Ågren, viltpatolog vid SLU i Uppsala där man hittills har obducerat 17 av de vargar som fällt under den nu pågående vargjakten.

Bland vargarna som kommit in har man funnit två som drabbats av rävskabb varav det ena djuret var mycket sjukt och magert och hade inte klarar sig så länge till. Övriga vargar har haft bra hull och varit friska.

– De medfödda förändringar vi hittat är ett litet överbett som var mindre än en centimeter hos en varg och som inte påverkade djur alls. Hos en annan varg var den ena njuren större än den andra men det kan vi inte säga om det beror på inavel eller om det bara en del av en naturlig variation, säger Erik Ågren.

De vargar som nu skjutits kommer från revir där genetisk värdefulla vargar saknas. Det finns alltså ingen inblandning från de så kallade Kynna- eller Galvenvargarna eller från det vargpar som Naturvårdsverket släppte ut i Tiveden för några år sedan.

De obducerade vargarna är alltså avkommor i rakt nedstigande led från den hane som dök upp i Värmland 1981 och den tik som ett år senare dök upp i samma område. Några år senare kom ytterligare en varg till samma trakt som också gick in i aveln.

Den nu undersökta stammen bygger alltså på tre individer vars avkomma sedan parat sig med sina syskon och föräldrar i 40 år utan några missbildningar.

– Det sker ju en stark selektion i naturen och någon individ med grava missbildningar skulle inte överleva. Man kan tänka sig att om kullstorlekarna börja minska så kan det vara ett tecken på att valpar med missbildningar slås ut tidigt och därför inte uppnår vuxen ålder. Men dom som vi hittills fått in har varit friska, säger Erik Ågren.

Huruvida några av vargarna drabbats av parasiter är än så länge för tidigt att säga.

– Vi tittar efter exempelvis trikiner och hundens dvärgbandmask men de provsvaren tar längre tid innan de är klara, säger Erik Ågren.

Hos två av de obducerade vargarna har man funnit gamla skottskador från kulvapen som är läkta.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser