Inga genetiska defekter hos skjutna vargarna

Uppsala (JJ) – Vi har inte hittar några förändringar som vi kan säga beror på inavel i vargstammen. Det verkar som om varg är en art som klarar stark inavel ganska bra. Det säger Erik Ågren, viltpatolog vid SLU i Uppsala där man hittills har obducerat 17 av de vargar som fällt under den nu pågående vargjakten.

Bland vargarna som kommit in har man funnit två som drabbats av rävskabb varav det ena djuret var mycket sjukt och magert och hade inte klarar sig så länge till. Övriga vargar har haft bra hull och varit friska.

– De medfödda förändringar vi hittat är ett litet överbett som var mindre än en centimeter hos en varg och som inte påverkade djur alls. Hos en annan varg var den ena njuren större än den andra men det kan vi inte säga om det beror på inavel eller om det bara en del av en naturlig variation, säger Erik Ågren.

De vargar som nu skjutits kommer från revir där genetisk värdefulla vargar saknas. Det finns alltså ingen inblandning från de så kallade Kynna- eller Galvenvargarna eller från det vargpar som Naturvårdsverket släppte ut i Tiveden för några år sedan.

De obducerade vargarna är alltså avkommor i rakt nedstigande led från den hane som dök upp i Värmland 1981 och den tik som ett år senare dök upp i samma område. Några år senare kom ytterligare en varg till samma trakt som också gick in i aveln.

Den nu undersökta stammen bygger alltså på tre individer vars avkomma sedan parat sig med sina syskon och föräldrar i 40 år utan några missbildningar.

– Det sker ju en stark selektion i naturen och någon individ med grava missbildningar skulle inte överleva. Man kan tänka sig att om kullstorlekarna börja minska så kan det vara ett tecken på att valpar med missbildningar slås ut tidigt och därför inte uppnår vuxen ålder. Men dom som vi hittills fått in har varit friska, säger Erik Ågren.

Huruvida några av vargarna drabbats av parasiter är än så länge för tidigt att säga.

– Vi tittar efter exempelvis trikiner och hundens dvärgbandmask men de provsvaren tar längre tid innan de är klara, säger Erik Ågren.

Hos två av de obducerade vargarna har man funnit gamla skottskador från kulvapen som är läkta.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser