Inga bidrag till rovdjursstängsel i Halland

HALLAND(JJ). Det krävs etablerade vargar i området för att djurägare ska kunna få bidrag för rovdjurstängsel. Så resonerar länsstyrelsen i Halland. – För att få bidrag ska det finnas etablerade vargar i området och i halland har vi inte det. Då har man gjort bedömningen att risken för vargangrepp är så liten att det inte getts några bidrag, det säger Tommy Berglund, besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur på länsstyrelsen i Halland, till Sveriges Radio Hallandsekot.

Nyligen dödades tre får i Skällinge av varg. Totalt handlar det om cirka tio tamdjur om året som dödadas av varg i länet.

Det handlar om ekonomi, de djur som dödads är så få att det inte anses lönsamt att stängsla. Länsstyrelsen betalar hellre ut ersättning för de djur som dödas.
Det här rapporterar Sveriges Radio Hallandsekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser