Illegal vargjakt i Pajala

Pajala (JJ) Vargen som befunnit sig i trakterna av Pajala i Tornedalen är skjuten. Enligt länsstyrelsens naturbevakare har den illegala vargjakten bedrivits från flera skotrar.

I mitten av förra veckan upptäcktes spår efter en varg norr om Pajala. Misstankar fanns att det var samma varg som under julen rev ett stort antal renar i området. Länsstyrelsen fick tillstånd att förse vargen med en radiosändare, men det visade sig att man var för sent ute. Vargen var redan skjuten.
När naturbevakarna skulle spåra vargen hittade man ett stort antal skoterspår i området. Man påträffade även en person som illegalt transporterade ett klass 1 vapen på skotern. Naturbevakarna beslagtog en vital del av vapnet och mannen är polisanmäld. Med hjälp av helikopter kunde vargen spåras till den plats där den skjutits där man även hittade blodspår.
Tydliga spår visade att vargen blivit förföljd under flera mil.
Länsstyrelsen har polisanmält den illegala vargjakten.
Norrbottens landshövding har reagerat starkt på händelsen och menar att bilden av Norrbotten smutsas ned av det som skett.
– Det är skrämmande att rovdjurshatet sitter så djupt hos vissa personer, säger landshövdingen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser