Illegal vargjakt i Pajala

Pajala (JJ) Vargen som befunnit sig i trakterna av Pajala i Tornedalen är skjuten. Enligt länsstyrelsens naturbevakare har den illegala vargjakten bedrivits från flera skotrar.

I mitten av förra veckan upptäcktes spår efter en varg norr om Pajala. Misstankar fanns att det var samma varg som under julen rev ett stort antal renar i området. Länsstyrelsen fick tillstånd att förse vargen med en radiosändare, men det visade sig att man var för sent ute. Vargen var redan skjuten.
När naturbevakarna skulle spåra vargen hittade man ett stort antal skoterspår i området. Man påträffade även en person som illegalt transporterade ett klass 1 vapen på skotern. Naturbevakarna beslagtog en vital del av vapnet och mannen är polisanmäld. Med hjälp av helikopter kunde vargen spåras till den plats där den skjutits där man även hittade blodspår.
Tydliga spår visade att vargen blivit förföljd under flera mil.
Länsstyrelsen har polisanmält den illegala vargjakten.
Norrbottens landshövding har reagerat starkt på händelsen och menar att bilden av Norrbotten smutsas ned av det som skett.
– Det är skrämmande att rovdjurshatet sitter så djupt hos vissa personer, säger landshövdingen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser