IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Anton Nilsson och hans familj begravde trafikdödade gonczy polskin Steffe hemma på gården vid en liten ceremoni. Två veckor senare ville försäkringsbolaget IF att hunden skulle grävas upp. Foto: Privat

Han är 26 år gammal och hade sin första jakthund i Steffe, en tre år gammal gonczy polski.

Premiärmorgonen på älgjakten var han och Steffe på jakt i Vissefjärda i Emmaboda och Steffe drev vildsvin.

Plötsligt förvandlades den spännande jakten till en tragedi.

– Jaktledaren ropade på radion att han hörde en smäll från vägen. När jag kom dit låg hunden död i diket, berättar Anton Nilsson.

Många vittnen

Hela jaktlaget, inklusive en polisman som deltog i jakten civilt, blev via jaktradioapparaterna vittne till händelsen.

Dessutom passerade två av polisen utsända eftersöksjägare.

– De var på annat uppdrag men stannade och hjälpte mig att lyfta in hunden i bilen. De stannade och tröstade mig en bra stund, berättar Anton Nilsson.

Samma kväll begravdes Steffe hemma på gården i Fågelmara, Karlskrona kommun. Antons sambo, mamma och pappa samt bror samlades till en liten ceremoni.

– Jag har varit väldigt nere och orkade inte jaga dagarna efter det hände, säger Anton.

Chockartad kontakt

Kontakten med försäkringsbolaget IF blev chockartad för honom.

– Handläggaren påstod att jag och bilföraren kände varandra, att olyckan skulle ha varit arrangerad, men jag har aldrig sett människan förut. De krävde att jag skulle gräva upp Steffe och köra honom till en veterinär för undersökning, berättar Anton.

Handläggaren ifrågasatte även varför olycksbilen fått tämligen små skador, en trasig lyckta och lite repor.

Närmare midnatt på torsdagen kontaktade Anton Jaktjournalen i ett mejl. Vi kom överens om att höras av på fredagen.

Ny vändning

Under fredagen tog saken dock en ny vändning.

– Jag fick tala med en chef och då var det som att vända på allting. Hon hade lyssnat på banden från mitt samtal med den första handläggaren och sa att det fanns många vittnen och att allt var ett missförstånd.

– Det var när jag nämnde att jag kontaktat bland annat en journalist som det vände, säger Anton.

Han är besviken över den första attityden han möttes av hos försäkringsbolaget.

”Skildes som vänner”

– Inte nog med att man är helt bedrövad över att hunden blivit ihjälkörd. Jag anklagades för att ha fejkat olyckan och förväntades gräva upp hunden efter två veckor, säger Anton.

Maria Hohenthal är skadechef för djurförsäkringar på IF och säger först att hon inte kan kommentera ett enskilt fall. Men hon tillägger:

– Jag och den här killen har pratat med varandra och skildes som vänner efter samtalet, säger Maria Hohenthal.

Anton Nilsson kommer att använda de 15 000 kronorna från försäkringen till att köpa en ny valp. Det blir en gonczy polski igen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser