Idag var det Arthurs tur att skjuta björn

Orsa (JJ) Bröderna Hammarbäck fortsätter imponera i björnjakten. På måndagen sköt Calle Hammarbäck en björn, på tisdagen var det brodern Arthurs tur.

Jägarna som var med, från vänster: Niklas Sandmark, Arthur Hammarbäck, Jonas, Björklund, Jesper Nilsson och Calle Hammarbäck. Foto: Jim Andersson

– Vi släppte hundarna på frisök på ett berg norr om Orsa och det blev upptag, berättar Arthur.

Plottarna Burn och Lucky drev björnen sakta framför sig och Arthur försökte flera gånger gå in och genskjuta gångståndet.

Till slut lyckades det.

– Jag hade bestämt mig för att försöka möta upp drevet och ställde mig på en väg. Jag hann stå där i fem minuter, sedan fick jag björnen i knät. Första skottet sköt jag på två meters avstånd, berättar Arthur.

Arthurs tredje björn

Han säger att det blev lite kaosartat. Ett skott till avlossades och sedan for hundarna på björnen.

– Efter ett tag lyckades jag få bort hundarna och sköt ytterligare två skott, berättar Arthur.

Björnen visade sig vara en märkt hona som vägde 117 kilo. Det är den tredje björnen den 24-årige jägaren fällt i sitt liv.

Hittills är 14 björnar skjutna i årets licensjakt i Dalarna. Arthur Hammarbäck och jaktkompisarna tar nya tag på onsdagen.

– Det känns lite stressigt att det bara är 16 björnar kvar. Men hundarna är bra tränade i sommar, så vi går upp i morgon bitti och gör ett nytt försök, säger Arthur.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser