Idag avgörs fjälljaktens framtid

I dag kan framtiden för fjälljakten ändras rejält och regeringen kan komma drabbas av ett bakslag när reglerna för småviltjakten i fjällen ska ses över. Villkoren för utländska och svenska jägare är i dag desamma, vilket de rödgröna partierna vill ändra på, och Sverigedemokraterna tänker stödja oppositionen.

Jägareförbundet vill få tillbaka de regler som fanns 2006, vilka innebar att länsstyrelserna hade möjlighet att begränsa för dem som inte bor i Sverige och gynna svenska jägare. Den modellen är vanlig i alla länder inom EU.  Fram till 2007 hade svenskar förtur och utländska jägare fick börja jaga senare med villkoret att de hade guide med sig. Efter att regeringen befarade att det stred mot EU:s bestämmelser så ändrades reglerna och gjordes lika för alla.   De rödgröna har motionerat mot ändringen under flera års tid, men först nu kan det få effekt eftersom Sverigedemokraterna stöttar den senaste motionen från Socialdemokraterna om att pröva fjälljaktsreglerna ännu en gång.  
– Oavsett vilket parti den hade kommit ifrån så hade vi rösta med den, säger Sverigedemokraternas Josef Fransson i miljö- och jordbruksutskottet, till Sveriges Radio. Sverigedemokraterna anser att öppna upp statens jaktmarker för alla Europas jägare rimmar illa med deras syn på hur sakers tillstånd borde vara.
Ansvarig minister Eskil Erlandsson meddelar via sin pressekreterare att han står fast vid beslutet efter den omfattande juridiska genomgång av frågan som gjordes 2007.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser