Iberiskt lodjur utrotningshotat

Bryssel (JJ) Det iberiska lodjuret riskerar att bli det första kattdjuret i modern tid som dör ut.

WWF varnar i en rapport för det kritiska läget. Det iberiska lodjuret finns endast i Spanien och Portugal. I början av 1900-talet fanns cirka 100 000 individer. Idag räknar man med att det finns cirka 120 stycken i vilt tillstånd.
Enigt WWF:s rapport är det dammbyggen, trafikdöd, färre vildkaniner och jakt som hotar lodjuren. EU-kommissionen kritiseras för att ha bidragit med medel för att dra en väg rakt genom lodjurens sista sammanhängande vildmark.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser