Iberiskt lodjur utrotningshotat

Bryssel (JJ) Det iberiska lodjuret riskerar att bli det första kattdjuret i modern tid som dör ut.

WWF varnar i en rapport för det kritiska läget. Det iberiska lodjuret finns endast i Spanien och Portugal. I början av 1900-talet fanns cirka 100 000 individer. Idag räknar man med att det finns cirka 120 stycken i vilt tillstånd.
Enigt WWF:s rapport är det dammbyggen, trafikdöd, färre vildkaniner och jakt som hotar lodjuren. EU-kommissionen kritiseras för att ha bidragit med medel för att dra en väg rakt genom lodjurens sista sammanhängande vildmark.

AKTUELLT

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser