I vår ska vargvalpar sättas ut

DALARNA(JJ). Under våren ska ett antal vargvalpar, som är födda i djurpark, flyttas ut i län där det finns vargrevir. Därför ska länsstyrelsen i Dalarna peka ut lämpliga revir i länet för utsättning, detta ska ske senast i april.

– Det är den åtgärd som går att inleda snabbast. Men jag tonar ned hur många djur det kan handla om, för nu arbetar vi med djur, vi arbetar med naturens förutsättningar och då ska vi ha stor ödmjukhet för att vi får se vilka djur som har rätt förutsättningar att flyttas ut, säger miljöminister Andreas Carlgren till Sveriges Radio P4 Dalarna.

I de län som har vargrevir har länsstyrelserna fått i uppdrag att visa två revir som anses lämpliga för utsättning av vargvalpar. 
Senare i år ska även ett antal vuxna vargar flyttas från Finland till Sverige. 
Dessutom vill Carlgren att den pågående rovdjursutredningen ska titta på hur en korridor kan skapas för att vilda vargar ska kunna vandra ned till Mellansverige.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser