I Norrbottens län får 67 björnar fällas

Norrbottens län(JJ) Det får fällas 67 björnar under årets licensjakt på björn i Norrbottens län. Det beslutade länsstyrelsen i går.

Förra årets kvot var 90 björnar. Orsaken till årets sänkning är att länsstyrelsen bedömer att länets björnstam nu ligger strax under nedre gränsen för önskavärd förvaltning på 730 björnar.

Man grundra bedömningen på nyligen gjorda populationsuppskattningar av Skandinaviska björnprojektet.
– En minskning av björnstammen som helhet i länet har varit önskvärt tidigare, säger landshövding Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande från länsstyrelsen. 

Även i år kommer länet att vara uppdelat i två områden, kust och inland.
Detta görs för att för att fokusera jakten till inlandet där björnproblematiken är störst för rennäringen. I inlandet kommer 59 björnar att få fällas och vid kusten åtta björnar.  

Jakttiderna för olika delar av länet är samma som tidigare, det vill säga från och med den 21 augusti och till och med 15 oktober nedanför odlingsgränsen och 30 september ovanför odlingsgränsen, så länge kvoterna inte fylls. 
– Det finns önskemål om förlängning av jakttiden för odlingsgränsen, men jakttiderna är reglerade i jaktlagstiftningen, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen ger i år möjlighet till björnjakt med hjälp av åtel, en möjlighet som får användas i områden som markeras som renkalvningsområden på markanvändningskartorna hos Sametinget.

– Vi vill fokusera även möjligheterna för åteljakt på björn till områden där björnpredation på ren är störst, det vill säga rennäringens kalvningsområdena, säger landshövding Sven-Erik Österberg, och fortsätter:
– Eftersom ersättningen för björnpredation på ren ligger långt under de förluster som rennäringen har så är det viktigt att björnförvaltningen, förutom målet en livskraftig björnstam, också har denna problematik i fokus.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser