I Norrbottens län får 67 björnar fällas

Norrbottens län(JJ) Det får fällas 67 björnar under årets licensjakt på björn i Norrbottens län. Det beslutade länsstyrelsen i går.

Förra årets kvot var 90 björnar. Orsaken till årets sänkning är att länsstyrelsen bedömer att länets björnstam nu ligger strax under nedre gränsen för önskavärd förvaltning på 730 björnar.

Man grundra bedömningen på nyligen gjorda populationsuppskattningar av Skandinaviska björnprojektet.
– En minskning av björnstammen som helhet i länet har varit önskvärt tidigare, säger landshövding Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande från länsstyrelsen. 

Även i år kommer länet att vara uppdelat i två områden, kust och inland.
Detta görs för att för att fokusera jakten till inlandet där björnproblematiken är störst för rennäringen. I inlandet kommer 59 björnar att få fällas och vid kusten åtta björnar.  

Jakttiderna för olika delar av länet är samma som tidigare, det vill säga från och med den 21 augusti och till och med 15 oktober nedanför odlingsgränsen och 30 september ovanför odlingsgränsen, så länge kvoterna inte fylls. 
– Det finns önskemål om förlängning av jakttiden för odlingsgränsen, men jakttiderna är reglerade i jaktlagstiftningen, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen ger i år möjlighet till björnjakt med hjälp av åtel, en möjlighet som får användas i områden som markeras som renkalvningsområden på markanvändningskartorna hos Sametinget.

– Vi vill fokusera även möjligheterna för åteljakt på björn till områden där björnpredation på ren är störst, det vill säga rennäringens kalvningsområdena, säger landshövding Sven-Erik Österberg, och fortsätter:
– Eftersom ersättningen för björnpredation på ren ligger långt under de förluster som rennäringen har så är det viktigt att björnförvaltningen, förutom målet en livskraftig björnstam, också har denna problematik i fokus.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser