I Norge plockas järvungar direkt ur lyorna för att avlivas

NORGE(JJ). Under de senaste åren har järvungar plockats ur lyor i Norge och avlivats. Heidi Sörenson, statssekreterare på norska miljöverndepartementet, säger till SR Sameradion att det är en gångbar modell när föryngringarna blivit fler i relation till de nationella målen för rovdjur, samt när inte vanlig licensjakt räcker till för att minska stammen.

I Norge har man statligt anställda personer som ansvarar för att minska rovdjursstammen. De senaste åren har antalet rovdjur ökat kraftigt i vårt grannland. 
Metoden att avliva järvungar direkt från lyan har praktiserats under de senaste åren. 
Hittills är det 18 lyor som har tömts. 
Under det här året har det ännu inte gjorts några sådana insatser.

Det har inte varit några större protester mot metoden och utgångspunkten är att metoden ska utföras med hög etisk standard.
– Det är många som inte är begeistrade över sättet, men samtidigt har det inte varit någon stor norsk debatt om det. Det har också varit med tv-team som har filmat det, säger Heidi Sörenssen till SR Sameradion.

Lena Bondestad, ansvarig för rovdjursfrågorna på länsstyrelsen i Norrbotten, tror inte att metoden är något att ta efter i vårt land. 
– De försöker ju fylla målen och har också mycket hårdare mål än vi har i Sverige. Nu kommer det ju en licensjakt på järv och då är det nog samebyarna som är intresserade. Jag har svårt att tro att enstaka jägare ger sig ut på den typen av jakt, men det är också den enskilda som får verkställa det och inte myndigheterna.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser