I Norge plockas järvungar direkt ur lyorna för att avlivas

NORGE(JJ). Under de senaste åren har järvungar plockats ur lyor i Norge och avlivats. Heidi Sörenson, statssekreterare på norska miljöverndepartementet, säger till SR Sameradion att det är en gångbar modell när föryngringarna blivit fler i relation till de nationella målen för rovdjur, samt när inte vanlig licensjakt räcker till för att minska stammen.

I Norge har man statligt anställda personer som ansvarar för att minska rovdjursstammen. De senaste åren har antalet rovdjur ökat kraftigt i vårt grannland. 
Metoden att avliva järvungar direkt från lyan har praktiserats under de senaste åren. 
Hittills är det 18 lyor som har tömts. 
Under det här året har det ännu inte gjorts några sådana insatser.

Det har inte varit några större protester mot metoden och utgångspunkten är att metoden ska utföras med hög etisk standard.
– Det är många som inte är begeistrade över sättet, men samtidigt har det inte varit någon stor norsk debatt om det. Det har också varit med tv-team som har filmat det, säger Heidi Sörenssen till SR Sameradion.

Lena Bondestad, ansvarig för rovdjursfrågorna på länsstyrelsen i Norrbotten, tror inte att metoden är något att ta efter i vårt land. 
– De försöker ju fylla målen och har också mycket hårdare mål än vi har i Sverige. Nu kommer det ju en licensjakt på järv och då är det nog samebyarna som är intresserade. Jag har svårt att tro att enstaka jägare ger sig ut på den typen av jakt, men det är också den enskilda som får verkställa det och inte myndigheterna.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser