I morgon tas beslut om de två anhållna jägarna häktas

DALARNA(JJ). I morgon fattas beslutet om de två jägare, som anhölls efter björndramat utanför Rättvik, kommer att häktas eller inte. Miljöåklagaren Leif Johansson, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm, inväntar bland annat svar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för att kunna ta ett beslut i frågan.

Leif Johansson inväntar alltså besked från SVA  för att få mer fakta om exempelvis skottvinkeln när björnen skadsköts, dessutom inväntar han besked från den tekniska utredningen från platsen. Förutom detta så hörs även personal från länsstyrelsen igen.
– Beskeden bör komma under eftermiddagen eller under förmiddagen i morgon, säger Leif Johansson till Jaktjournalen.

Johansson menar att kärnfrågan är huruvida jägarna självförvållat hamnat i en nödvärnssituation där en av jägarna såg sig tvingad att skjuta på björnen, eller om det verkligen var en situation där björnen oprovocerat gick till anfall.

De två männen är tidigare ostraffade och Leif Johansson förklarar skälet till att de anhållits.
– Det finns en kollisionsfara, det vill säga att risken finns att de förstör bevisning, säger han.

Jägarnas egen version är att de varit ute på rävjakt och följt ett rävspår, då anfölls de plötsligt av en björnhona som kommit upp ur sitt ide. 
En av jägarna sköt då först ett skrämskott med hagelgeväret och efteråt ytterligare ett skott som skadade björnen.

Omständigheter som talar emot jägarnas egen berättelse ska vara att de inte ringde polisen direkt efter att man skjutit mot björnen, samt att det inte fanns rävspår på platsen men däremot vargspår.
Dessutom misstänker Leif Johansson att jägarna kan ha provocerat björnen att komma ut ur idet genom att föra oväsen på platsen.

Den person som fälls för grovt jaktbrott riskerar fängelse i mellan sex månader och upp till fyra år.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser