I morgon tas beslut om de två anhållna jägarna häktas

DALARNA(JJ). I morgon fattas beslutet om de två jägare, som anhölls efter björndramat utanför Rättvik, kommer att häktas eller inte. Miljöåklagaren Leif Johansson, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm, inväntar bland annat svar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för att kunna ta ett beslut i frågan.

Leif Johansson inväntar alltså besked från SVA  för att få mer fakta om exempelvis skottvinkeln när björnen skadsköts, dessutom inväntar han besked från den tekniska utredningen från platsen. Förutom detta så hörs även personal från länsstyrelsen igen.
– Beskeden bör komma under eftermiddagen eller under förmiddagen i morgon, säger Leif Johansson till Jaktjournalen.

Johansson menar att kärnfrågan är huruvida jägarna självförvållat hamnat i en nödvärnssituation där en av jägarna såg sig tvingad att skjuta på björnen, eller om det verkligen var en situation där björnen oprovocerat gick till anfall.

De två männen är tidigare ostraffade och Leif Johansson förklarar skälet till att de anhållits.
– Det finns en kollisionsfara, det vill säga att risken finns att de förstör bevisning, säger han.

Jägarnas egen version är att de varit ute på rävjakt och följt ett rävspår, då anfölls de plötsligt av en björnhona som kommit upp ur sitt ide. 
En av jägarna sköt då först ett skrämskott med hagelgeväret och efteråt ytterligare ett skott som skadade björnen.

Omständigheter som talar emot jägarnas egen berättelse ska vara att de inte ringde polisen direkt efter att man skjutit mot björnen, samt att det inte fanns rävspår på platsen men däremot vargspår.
Dessutom misstänker Leif Johansson att jägarna kan ha provocerat björnen att komma ut ur idet genom att föra oväsen på platsen.

Den person som fälls för grovt jaktbrott riskerar fängelse i mellan sex månader och upp till fyra år.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser