I morgon börjar björnjakten – rapportera till Jaktjournalen!

Den svenska björnstammen blir allt större, över 2 550 djur, och därmed ökar intresset för björnjakt. I år får 184 djur fällas från och med 21 augusti. Förutom i Norrbotten och Västerbotten får björn fällas även i Värmland, Dalarna, Gävleborgs, Jämtlands och i Västernorrlands län.

Allt fler jägare får möjlighet att jaga björn i Sverige.
– För att öka kunskapen om björnjakt startar Jägareförbundet allt fler utbildningar runt om i landet, säger Bertil Bäckström vid Jägareförbundet i Gävle. Den svenska björnstammen har vuxit med nära 5% per år sedan 1998 och därför har Naturvårdsverket nu beslutat öka skyddsjakten från 143 i fjol till 184 björnar i år.
Jaktvårdskonsulent och björnjägaren Bertil Bäckström från Jägareförbundet säger: Man bör ändra så att björnjakten bedrivs som licensjakt och inte som skyddsjakt, björnen förtjänar att ses som en resurs – inte bara problemdjur.
-Desutom bör åteljakt åter bli tillåtet, det är en lugn och säker jaktform, tillägger Bertil Bäckström.
Naturvårdsverket har beslutat att björnjakten pågår till den 15 oktober (utom i Norrbottens inland där den slutar den 30 september).
Mer om björnjaktsbeslutet finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida www.nvv.se
Rapportera dramatiska händelser från björnjakten direkt till Jaktjournalen. E-post: holger.nilsson@jaktjournalen.se.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser