I morgon börjar björnjakten – rapportera till Jaktjournalen!

Den svenska björnstammen blir allt större, över 2 550 djur, och därmed ökar intresset för björnjakt. I år får 184 djur fällas från och med 21 augusti. Förutom i Norrbotten och Västerbotten får björn fällas även i Värmland, Dalarna, Gävleborgs, Jämtlands och i Västernorrlands län.

Allt fler jägare får möjlighet att jaga björn i Sverige.
– För att öka kunskapen om björnjakt startar Jägareförbundet allt fler utbildningar runt om i landet, säger Bertil Bäckström vid Jägareförbundet i Gävle. Den svenska björnstammen har vuxit med nära 5% per år sedan 1998 och därför har Naturvårdsverket nu beslutat öka skyddsjakten från 143 i fjol till 184 björnar i år.
Jaktvårdskonsulent och björnjägaren Bertil Bäckström från Jägareförbundet säger: Man bör ändra så att björnjakten bedrivs som licensjakt och inte som skyddsjakt, björnen förtjänar att ses som en resurs – inte bara problemdjur.
-Desutom bör åteljakt åter bli tillåtet, det är en lugn och säker jaktform, tillägger Bertil Bäckström.
Naturvårdsverket har beslutat att björnjakten pågår till den 15 oktober (utom i Norrbottens inland där den slutar den 30 september).
Mer om björnjaktsbeslutet finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida www.nvv.se
Rapportera dramatiska händelser från björnjakten direkt till Jaktjournalen. E-post: holger.nilsson@jaktjournalen.se.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser