I morgon avgörs rovdjurspolitiken!

I morgon står landets rovdjurspolitik på dagordningen när riksdagen debatterar regeringens förslag till ny rovdjurspolitik. Oppositionspartierna har invändningar men det finns en stark majoritet för förslaget till ny rovdjurspolitik. Det innebär att det med stor sannolikhet blir vargjakt i vintern.

Regeringen vill kunna flytta vargar från renskötselområdet till områden utanför renskötselområdet. I andra hand kan man tänka sig utplantering av vargar som importeras från östra Europa.

Regeringen vill att jakt efter björn och lo i huvudsak bör utformas som licensjakt, men att varg- och järvjakt bör ske i form av skyddsjakt.

Man kan tänka sig licensjakt på varg under noggrant kontrollerade former. Socialdemokraterna är positiva till ökad regional förvaltning och begränsad jakt på varg, men säger nej till att importera vargar. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot licensjakt på varg.

Läs även Ledaren i senaste numret av Jaktjournalen.

1 kommentar

  • Nu eller aldrig
    Det känns som att det är sista chansen nu för politikerna att vinna tillbaka lite fortroende hos en stor del av landets befolkning.
    En hållbar Rovdjurspolitik med jägarna och deras hundar i fokus är ett måste om man vill att lag och ordning skall fortsätta att råda i våra svenska skogar. Tag ert förnuft tillfånga politiker, annars riskerar ni att göra många människor till kriminella!

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser