I dag startar Girjasmålet i Hovrätten

Umeå (JJ) I dag startar förhandlingarna i det så kallade Girjasmålet i Hovrätten. Frågan är vem som äger jakt- och fiskerätten på statliga marker i fjällen – staten eller samebyarna.

Vem äger rätten till jakt och fiske i fjällvärlden? Det är frågan i Girjasmålet. Foto: Istock

1993 öppnades den svenska fjällvärlden för jakt och fiske för allmänheten. Staten tog av samerna förvaltningsrätten och länsstyrelserna fick tillsynsrätten över småviltjakt och fiske.

Samerna hävdar att de har en ursprunglig rätt till jakten och fisket och samebyn Girjas stämde staten. Bakgrunden är också att renägare och renskötare upplever att den ökade tillströmningen av jägare och fiskare och skotertrafik stör de betande renarna.

I februari 2016 avkunnade Gällivare tingsrätt den första domen: Girjas sameby vann mot staten.

I dag startar förhandlingarna i Hovrätten och de hålls i tingsrättens lokaler i Umeå.

17 rättegångsdagar

Birgitta Isaksson är ledamot i Jägareförbundet Norrbotten. Hon menar att det är många frågor där konflikten mellan samebyarna och övrig lokalbefolkning riskerar att öka.

SVT Norrbotten har intervjuat Birgitta Isaksson och hon nämner bland annat ett förslag om förbudsområden för skoteråkning i fjällen i Norrbotten.

– Samebyarna visar med det de gör idag, att om de skulle få rätten till förvaltningen så skulle det inte bli bättre för oss ortsbor, säger Birgitta Isaksson till SVT.

Ordföranden i Girjas samby, Matti Berg, framhåller att det inte handlar om att utestänga andra jägare.

– Det man fruktar är väl att pendeln ska slå tillbaka, att man ska stänga rätten till jakt och fiske. Och jag förstår oron, det gör jag absolut. Man vi måste höja blicken se förbi det. En lokal samisk förvaltning måste bli bättre än en myndighetsförvaltning som finns långt härifrån, säger Matti Berg till SVT Norrbotten.

Det blir totalt 17 rättegångsdagar i Hovrätten. Slutdatum i förhandlingarna är satt till den 13 december.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser