I dag kan utlänningarnas fjälljakt avgöras!

Stockholm (JJ) Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har föreslagit att utlänningarnas jakträtt på statens marker ovanför odlingsgränsen i Norr- och Västerbotten samt på renbetesfjällen i Jämtland ska begränsas. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna stöder förslaget. I dag ska riksdagen debattera frågan och efter klockan fyra röstar ledamöterna.

För ett år sedan var samma fråga var uppe för beslut. Då tryckte en Vänsterpartist på fel knapp i omröstningen samtidigt som det uppståt fel i kvittningssystemet.
Det innebar att regeringsalliansen hade fler röstberättigade ledamöter i riksdagen än vad som var överenskommet och de vann därför omröstningenoch utländska jägare fick fortsätta jaga på samma villkor som svenska.  

– Det är en vansinnig tanke från början att det ska vara fritt fram för vem som helst att komma och jaga utan reglering. Det kan man inte göra någon annanstans i Europa, säger, Helén Pettersson, Umeå, som är Socialdemokraternas jaktpolitiska talesperson i riksdagen.

Regeringsalliansens grundinställning har hela tiden varit att det strider mot Eu-bestämmelserna att stänga ute utländska jägare.

Socialdemokraterna har stöd i frågan från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, vilket ger en knapp majoritet i riksdagen för att införa begränsningar för utländska jägare.

AKTUELLT

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Jan-Erik och hunden drunknade

Kramfors (JJ) Det var Jan-Erik Söderström, Kramfors, och hans hund Rex, som i helgen hittades drunknade utanför Kramfors där de gått ned sig i en vak.

Annonser