I Blekinge är det krig mot älgen!

Nu ska tallen räddas. Skogsägare i Blekinge tar strid och det senaste vapnet är gasolkanoner.

Skogsägaren Lennart Jönsson laddar om med senaste vapnet – gasolkanoner. Tillsammans med Carl Gunnar Ottosson och Lars Krona kämpar han på flera fronter mot älgar, jägare och byråkrater. Slaget står i Blekinges skogar.

Älgkrigets första offer är tallarna som får allt svårare att överleva. Skadorna efter viltattackerna är oöverblickbara. Jordbruksministern vågar inte medla i den allt mer infekterade striden mellan skogsbrukare och älgjägare.

Den verbala striden utkämpas vid ett slagbord hemma på gården Hökamåla strax utanför Rödeby. Carl Gunnar har samlat all pappersexercis i den gula ”Eländespärmen”. Här finns dokument, bilder, skrivelser, tidningsartiklar, statistik och myndighetskommentarer som bygger upp ett starkt försvar för fastighetens 160 hektar produktiva skogsmark.

Samtidigt skissas på en överlevnadsstrategi för de sista tallarna som håller på att duka under av betestrycket från främst älg.
 
– Jägarnas troféjakt tycks väga betydligt tyngre än vår vilja att driva skogsbruk där vi strävar efter att plantera tall på tallmark. Vanligaste skötselmodellen i Blekinge har blivit slutavverka, markbereda och plantera gran, säger Carl Gunnar som kallat in grannarna till ett krismöte, skriver tidningen Skogen.

Lennart Jönsson, Gäddemåla, har 120 hektar produktiv skogsmark. Lars Krona har 60 hektar. Tillsammans med Carl Gunnar försöker de tappert att få upp tallplantor trots det extremt höga betestrycket. Överklagan om tilldelning av extra älgkor och kalvar har inte vunnit gehör hos länsstyrelsen.

3 kommentarer

  • Kanon
    Det blir säkert bra med gasolkanoner. Efter ett tag vänjer sig djuren och ingen bryr sig. Vid vissa fall så kan man även se detta när man t.ex. skjuter ett rådjur, trots smällen så står det andra kvar och tittar – undrar vad som lät?

  • Älgar har alltid funnits…
    Älgar har alltid betat på skogen men då har det ju också funnits något som jagat älgen. Sen har det inte spelat så stor roll hur varje träd sett ut. Nu ska det u vara raka fina träd me så lite kvist som möjligt… Funkar inte om en älg knipsat av lite då och då…

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser