I Blekinge är det krig mot älgen!

Nu ska tallen räddas. Skogsägare i Blekinge tar strid och det senaste vapnet är gasolkanoner.

Skogsägaren Lennart Jönsson laddar om med senaste vapnet – gasolkanoner. Tillsammans med Carl Gunnar Ottosson och Lars Krona kämpar han på flera fronter mot älgar, jägare och byråkrater. Slaget står i Blekinges skogar.

Älgkrigets första offer är tallarna som får allt svårare att överleva. Skadorna efter viltattackerna är oöverblickbara. Jordbruksministern vågar inte medla i den allt mer infekterade striden mellan skogsbrukare och älgjägare.

Den verbala striden utkämpas vid ett slagbord hemma på gården Hökamåla strax utanför Rödeby. Carl Gunnar har samlat all pappersexercis i den gula ”Eländespärmen”. Här finns dokument, bilder, skrivelser, tidningsartiklar, statistik och myndighetskommentarer som bygger upp ett starkt försvar för fastighetens 160 hektar produktiva skogsmark.

Samtidigt skissas på en överlevnadsstrategi för de sista tallarna som håller på att duka under av betestrycket från främst älg.
 
– Jägarnas troféjakt tycks väga betydligt tyngre än vår vilja att driva skogsbruk där vi strävar efter att plantera tall på tallmark. Vanligaste skötselmodellen i Blekinge har blivit slutavverka, markbereda och plantera gran, säger Carl Gunnar som kallat in grannarna till ett krismöte, skriver tidningen Skogen.

Lennart Jönsson, Gäddemåla, har 120 hektar produktiv skogsmark. Lars Krona har 60 hektar. Tillsammans med Carl Gunnar försöker de tappert att få upp tallplantor trots det extremt höga betestrycket. Överklagan om tilldelning av extra älgkor och kalvar har inte vunnit gehör hos länsstyrelsen.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser