Hur många björnar finns i Jämtland?

Östersund (JJ) En omfattade insamling av björnspillning har inletts i Jämtland. Länsstyrelsen står som huvudman för projektet och jägare och andra intresserade samlar spillningen som sedan ska DNA-analyseras. Målet är att få en säker bedömning av björnstammens storlek i länet.

På mindre än en vecka har man fått in cirka 300 burkar med spillning. Provrör har skickats ut till jaktvårdskretsarna runtom i länet som i sin tur delat ut dessa till jägarna. När spillningen kommer in till Kennet Johansson som ansvarar för insamlingen konserverar han provröret med 95 procentig etanol. Därefter noterar han i datorn var spillningen hittats och skickar sedan proverna till Frankrike.
Varje prov kostar 1 000 kronor att analysera. Intresserade kommer att kunna följa var man hittat björnspillning på länsstyrelsens hemsida.
Resultatet från inventeringen räknas vara klart under våren 2007.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser