Hur många björnar finns i Jämtland?

Östersund (JJ) En omfattade insamling av björnspillning har inletts i Jämtland. Länsstyrelsen står som huvudman för projektet och jägare och andra intresserade samlar spillningen som sedan ska DNA-analyseras. Målet är att få en säker bedömning av björnstammens storlek i länet.

På mindre än en vecka har man fått in cirka 300 burkar med spillning. Provrör har skickats ut till jaktvårdskretsarna runtom i länet som i sin tur delat ut dessa till jägarna. När spillningen kommer in till Kennet Johansson som ansvarar för insamlingen konserverar han provröret med 95 procentig etanol. Därefter noterar han i datorn var spillningen hittats och skickar sedan proverna till Frankrike.
Varje prov kostar 1 000 kronor att analysera. Intresserade kommer att kunna följa var man hittat björnspillning på länsstyrelsens hemsida.
Resultatet från inventeringen räknas vara klart under våren 2007.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser