Hur långt gick älgen?

holger_nilsson

Ja, det kan man undra. Jag syftar förstås på den sto­ra undersökning som just nu är högaktuell. Jaktjournalen gör en intressant kartläggning av älgjakten i Sverige tillsammans med tre stora aktörer inom jaktbranschen.
Vi vill helt enkelt ta fram ett svar på de frågor som många jägare just nu diskuterar ute i jaktkojorna. En av dessa högaktuella frågor är: Hur långt går en älg efter skottet, beroende på vilken kaliber och kula man skjuter med?
Det finns jaktlag som samlat denna typ av statistik i många år. Men vi har breddat undersökningen och tar in uppgifter på en rad andra omständigheter runt jakten.

Passkytt eller hundförare?

Vi tycker också att det är intressant att få veta under vilken jaktmetod älgen skjuts. Är det passkyttarna som skjuter flest älgar, hur många älgar skjuter hundförarna, är det på gångstånd eller fast ståndskall?
Hur många som skjuts på lockjakt är ock­så intressant att få veta, och hur många faller under ledhundsjakt?
I dag finns det ingen som kan svara på dessa frågor. Men med hjälp av landets älgjägare gör vi nu den största undersökningen någonsin om den svenska älgjakten.

Utrustning

Det finns också tydliga trender inom jakten som vi vill analysera. Det kan vara alltifrån kaliberval, kulval, val av studsare och kikarsikten.
Älgjakten i Norrland har redan avverkat första perioden i september. Att döma av inflödet av rapporter har jakten gått bra.
Det syns att jägarna är intresserade av att vara delaktiga i undersökningen och senare få ta del av alla uppgifter.
Flera jaktvårdskretsar inom Svenska Jägareförbundet har aktivt jobbat med sina medlemmar och uppmanat dem till att fylla i rapporterna. Självklart är vi väldigt nöjda med engagemanget, och ju fler vi är som rapporterar, desto värdefullare blir undersökningen.

Hur gör man?

För att en undersökning ska bli framgångsrik med många svar bör också rapportlämningen var enkel. Den blankett som fylls i av jägarna finns att ladda ner och skriva ut på vår hemsida.
Många jaktledare har valt att göra detta och sedan har man en ansvarig i jaktlaget som ser till att blanketterna blir ifyllda tillsammans med skytten, för att sedan posta dem till Jaktjournalen.
Man kan också gå in på vår hemsida – www.jaktjournalen.se – och fylla i en digital blankett.
Undersökningen pågår december ut och fram på våren räknar vi med att sammanställningen är gjord och att vi kan publicera fakta om den svenska älgjakten. Om du har missat underökningen fram till nu går det bra att rapportera i efterhand.

Fortsatt skitjakt!

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser