Hur långt gick älgen?

holger_nilsson

Ja, det kan man undra. Jag syftar förstås på den sto­ra undersökning som just nu är högaktuell. Jaktjournalen gör en intressant kartläggning av älgjakten i Sverige tillsammans med tre stora aktörer inom jaktbranschen.
Vi vill helt enkelt ta fram ett svar på de frågor som många jägare just nu diskuterar ute i jaktkojorna. En av dessa högaktuella frågor är: Hur långt går en älg efter skottet, beroende på vilken kaliber och kula man skjuter med?
Det finns jaktlag som samlat denna typ av statistik i många år. Men vi har breddat undersökningen och tar in uppgifter på en rad andra omständigheter runt jakten.

Passkytt eller hundförare?

Vi tycker också att det är intressant att få veta under vilken jaktmetod älgen skjuts. Är det passkyttarna som skjuter flest älgar, hur många älgar skjuter hundförarna, är det på gångstånd eller fast ståndskall?
Hur många som skjuts på lockjakt är ock­så intressant att få veta, och hur många faller under ledhundsjakt?
I dag finns det ingen som kan svara på dessa frågor. Men med hjälp av landets älgjägare gör vi nu den största undersökningen någonsin om den svenska älgjakten.

Utrustning

Det finns också tydliga trender inom jakten som vi vill analysera. Det kan vara alltifrån kaliberval, kulval, val av studsare och kikarsikten.
Älgjakten i Norrland har redan avverkat första perioden i september. Att döma av inflödet av rapporter har jakten gått bra.
Det syns att jägarna är intresserade av att vara delaktiga i undersökningen och senare få ta del av alla uppgifter.
Flera jaktvårdskretsar inom Svenska Jägareförbundet har aktivt jobbat med sina medlemmar och uppmanat dem till att fylla i rapporterna. Självklart är vi väldigt nöjda med engagemanget, och ju fler vi är som rapporterar, desto värdefullare blir undersökningen.

Hur gör man?

För att en undersökning ska bli framgångsrik med många svar bör också rapportlämningen var enkel. Den blankett som fylls i av jägarna finns att ladda ner och skriva ut på vår hemsida.
Många jaktledare har valt att göra detta och sedan har man en ansvarig i jaktlaget som ser till att blanketterna blir ifyllda tillsammans med skytten, för att sedan posta dem till Jaktjournalen.
Man kan också gå in på vår hemsida – www.jaktjournalen.se – och fylla i en digital blankett.
Undersökningen pågår december ut och fram på våren räknar vi med att sammanställningen är gjord och att vi kan publicera fakta om den svenska älgjakten. Om du har missat underökningen fram till nu går det bra att rapportera i efterhand.

Fortsatt skitjakt!

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser