Hur kan det bli mera tall i Smålandsskogarna?

Tallskötselexkursion i Älghult 20 september. Inventeringar genomförda under fyra år av projektet Mera Tall i Kronobergs län visar på en nedåtgående trend för färska betesskador på tall vintertid. Älgarna har blivit färre samtidigt som ungskogsandelen ökar något. Förutsättningarna för att öka andelen tall är därmed gynnsammare än tidigare.

 

På över hälften av den mark i östra Kronobergs län som är mest lämpad för tall ersätts den fortfarande av andra trädslag när ny skog etableras. Det visar den älgbetesinventering som genomförts i södra Sverige och det vill projektet Mera Tall ändra på.

– Det är glädjande att skogsägare och jägare tillsammans lyckats minska betesskadorna vintertid. Det tillsammans med en ökande ungskogsandel gör att vi menar att det nu är dags att sätta fokus på tallskötsel för att på sikt få fler skogsägare att våga satsa på tall, säger Ove Arnesson, projektledare Mera Tall, Skogsstyrelsen.

Ett möjligt orosmoment är att betesskadorna ökade under sommaren 2014. Det går dock inte att dra några slutsatser av hur det ser ut ett enstaka år.

Medverkar gör bland andra Göran Örlander, skogschef på Södra skogsägarna, Ulf Allvin, RO-chef Sveaskog, Märtha Wallgren, forskare Skogforsk samt Per-Åke Bergh, platschef på Bergs Timber Mörlunda.

Under dagen besöks först en äldre barrblandskog där Ulf Allvin leder diskussioner kring olika föryngringsmodeller. Därefter besöks en tallungskog där Märtha Wallgren föreläser om olika skötselmodeller som kan minska risken för betesskador. Dagens sista punkt är en gallrings-skog där skötsel står i fokus och Per-Åke Bergh informerar om virkesvärde vid olika skötselmodeller.

Tid och plats:
Lördag den 20 september. Samling strax öster om Älghults kyrka för avfärd kl.10.00 i buss. Skogsstyrelsen bjuder på en enklare lunch i fält. Dagen avslutas i Älghult senast kl.15.30.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser