Hundförbud även i Stockhoms län!

Länsstyrelsen har beslutat att hundar som förföljer vilt inte får användas vid jakt efter hjort, rådjur, mufflonfår eller vildsvin i Stockholms län.

Anledningen är de svåra snö- och isförhållandena som råder, och som gör att jakt med hund riskerar att utsätta djuren för onödiga påfrestningar.

– Väderförhållandet med sträng kyla och rikligt med snö som just nu råder i vårt län är mycket tufft för klövvilt som till exempel rådjur och hjortar, säger Camilla Frisch vid Länsstyrelsens tillståndsenhet.

Jakt eller jaktträning med hund ska alltid bedrivas på ett sådant sätt att vilt inte utsätts för onödiga påfrestningar. När det är mycket snö och kyla får djuren svårt att ta sig fram, vilket gör jakt med hund olämpligt.

– De vilda djuren är just nu extra utsatta då de har svårt att få tag i mat och om man släpper en hund efter till exempel ett rådjur som har svårt att komma undan kan djuren utsättas för onödiga påfrestningar och svårt lidande, säger Camilla Frisch.

– Älgar klarar sig bättre eftersom de är större och därför har vi inget förbud att använda hund som förföljer dem, säger Camilla Frisch.

Beslutet är fattat efter samråd med Svenska Jägareförbundet, som tillstyrker det, och Jägarnas Riksförbund som instämmer i sakförhållandena.

– Skyldigheten att använda eftersökstränad hund för att spåra upp skadat vilt efter påskjutning gäller dock fortfarande, säger Camilla Frisch.
Beslutet träder i kraft omedelbart och gäller längst till och med 31 januari 2011.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser