Hundbett kan orsaka livshotande sjukdom

Ett vanligt hundbett kan sprida en dödlig bakterie - detta kan göra att den drabbade i värsta fall kan få en livshotande sjukdom.

Munbakterien är vanlig hos hundar, men svår att upptäcka. Blir en människa infekterad av den långsamt växande bakterien kan det orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Det är TT som skriver att Göteborgs-Posten rapporterar om detta. Tidningen berättar också om att Läkartidningen beskrivit ett fall där en kvinna blivit smittad av bakterien. Hon fick ett hundbett och fick senare blodförgiftning. Detta trots att hon fick en stelkrampsspruta efter att hon blivit biten.
 
Först efter närmare undersökning kunde läkarna se att det handlade om bakterien Capnocytophaga canimorsus. Denna bakterie kan alltså finnas i munnen på hundar.
Man lyckades behandla kvinnan med antibiotika, men hon har nu fått en nedsättning av hörseln.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser