Hundarna uttagna till älghundarnas Ledhunds-SM

Sunne (JJ) För första gången får älghundarna ett Ledhunds-SM. Mästerskapet arrangeras i samband med Sunnemässan i månadsskiftet juli-augusti. Nu är också samtliga hundar uttagna och det blir ett mycket meriterat startfält.

SM:et arrangeras av Bergslagens Älghundklubb med eldsjälen Tomas Lager, Nora, i spetsen. Han är också den som motionerat om att få arrangera provet redan den 1 augusti.
– Normalt faller även ledhundsprov under samma regler som löshundsproven, alltså inte start före den 21 augusti. I Norge får man gå ledhundsprov redan den 1 juli, men vi är glada över att fått ok för start den 1 augusti, berättar Tomas Lager.
På fredag eftermiddag den 31 juli lottas hundar, provmarker och domare vid tävlingscentret på Gräsmarksgården i Sunne. SM-tävlingen avgörs sedan lördag den 1 augusti.

De svarta älghundarna dominerar startfältet.

De svarta älghundarna dominerar startfältet.

– Vi kommer att starta så tidigt som möjligt på fredag morgon, förmodligen redan vid 03.00-tiden då älgarna är uppe och rör på sig, förklarar Tomas.
Prisutdelning kommer sedan att hållas på eftermiddagen i samband med hundutställningen på mässområdet och korandet av BIS-hunden.

Tanken är att Ledhunds-SM ska alternera runt i älghundklubbens lokalklubbar. Och inför 2016 års arrangemang har redan Sydsvenska Älghundklubben visat intresse.

– Här i Bergslagen har vi även satt upp ett vandringspris i samband med Ledhunds-SM, den så kallade Bergslagspokalen. Den hund som har flest vinster under de fem år som vi arrangerar mästerskapet vinner pokalen, säger Lager.

Ett ledhundsprov bedöms i fem olika moment. För ett förstapris krävs minst 75 av 100 poäng, för ett andrapris krävs 65 poäng och före ett 3:e pris behövs minst 50 poäng. Provtiden är totalt 6 timmar.

– Jag tror att vi kommer att få flera förstapristagare, de deltagande hundarna är mycket duktiga och ett par stycken är ledhundschampion.

Startfältet domineras av svart älghund, men även gråhund och vit älghund deltar. Noterbart är att både jämthund, hälleforsare och laikor saknas.

Deltagande hundar vid 2015 års Ledhunds-SM:

J Skinnemoens Aska, gråhund, ägare Björn Ahlstedt, Aneby.

SE J(LE)CH, NO J(B)CH, J(B)CH, SE UCH, SE VCH Sisotindens Rolex, Svart älghund, ägare Mathias och Christin Philgren, Klässbol.

SE J(LE)CH, SE UCH Smygarebäckens Elli, gråhund, ägare Tomas och Eva Lager, Nora.

SE J(CH) Vittflys Tussi, vit älghund, ägare Staffan Karlsson, Värmlands Nysäter.

SE J(LE)CH, NO J(B)CH; SE UCH Laxfjällets Nellie, Svart älghund, Sussanne Hansson, Tärnaby.

SE J(LE)CH, SE UCH Laxfjällets Nalle, Svart älghund, Sara Palm Ehne, Idehult.

J Idehults Trim, Svart älghund, ägare Niclas Carlsson, Grycksbo.

SE J(LE)CH, SE VCH Överstjutans Minna, Svart älghund, Bo Lundström, Koler.

SE (LE)CH Laxfjällets Nilo, Svart älghund, ägare Kenneth Martinsson, Dals-Långed.

SE J(LE)CH, SE VCH, NORD UCH Sisotindens Taz, ägare Christin och Mattias Pihlgren, Klässbol.

J SE-V11 Dalomsvikens Queen-Of-Black, Svart älghund, Lena Ekdahl, Kolmården.

Domare: Torkild H Mosebø, Telemark älghundklubb, Norge, Kjell Hagström, Bergslagens Älghundklubb, Ellen Merete Krogstad, Oslo-områdets älghundklubb, Norge, Christer Jörgensen, Västsvenska Älghundklubben, Evert Ehne, Sydsvenska Älghundklubben, Solveig Haugan Jonsen, Vestfold älghundklubb, Norge,

Mats Larsson, Dalarnas Älghundklubb, Mikael Hedman, Västsvenska Älghundklubben, Jörgen Myrén, Bergslagens Älghundklubb, Jan-Ove Johannesson, Västsvenska Älghundklubben och Kåre Hårstadstrand, Nord-Trøndelag älghundklubb, Norge.

 

 

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser