Hundar dränkte älgkalv

Örnsköldsvik (JJ) Boende vid Trehörningen fick i fredags kväll bevittna hur två stora, lösa hundar jagade två älgkalvar över ett hygge i området. Ena kalven lyckades springa i från hundarna medan andra kalven jagades ned i sjön och drunknade.

Två boende vid sjön Trehörningen fick syn på hur två älgkalvar kom springandes med två lösa hundar efter sig. Det var en vit och svart hund och en brun och svart hund som jagade älgkalvarna. Den ena älgkalven lyckades komma från hundarna och sprang över ett hygge och in i skogen igen. Men den andra kalven jagades ned mot sjön.

– Man kunde höra hur älgen råmade och vi försökte skrika på hundarna för att få bort dem, säger en av de boende som stod på andra sidan sjön, cirka 100 meter bort när incidenten inträffade.

När älgkalven motvilligt tagit sig en bit ut i vattnet kom hundarna efter och hoppade på den. Och de gav sig inte förrän kalven hade drunknat.

– Man kunde se skador på älgens rygg och nacke, inte bett men rivmärken, säger en av de boende som sedan var med och drog upp älgkalven ur vattnet.

Någon vuxen älg syntes inte till vare sig före eller efter det inträffade. Däremot kunde man se spår från en vuxen älg.

De lösa hundarna känns inte igen av någon av de som bor vid Trehörningen, där de boende känner varandra väl.

– Man kan ju hoppas att hundägaren läser det här och ser till att hålla ordning på sina hundar, säger en av de boende.

Händelsen är polisanmäld skriver mittmedia.se

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser