Hundar används för att identifiera rovdjur

GÄVLEBORG(JJ). Länsstyrelserna naturbevakare har börjat ta hundar till hjälp när man ska besiktiga tamdjur som skadats. I dag finns det omkring tio hundekipage i landet som kan användas för denna uppgift.

– Först och främst är det viktigt för att kunna bestämma att det varit ett rovdjur på plats och inte en hund exempelvis. När det gäller att tala om vilken art det är så fyller det en funktion för att man använder viss typ av förebyggande åtgärder om det är en varg istället för om det är en björn, säger Tobias Gustavsson, som utbildar hundekipagen, till Sveriges Radio P4 Gävleborg. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser