Hundägare i riskzonen när det gäller dvärgbandmask

DALARNA(JJ). Dvärgbandmasken hittades tidigare i en räv som skjutits i trakten kring Borlänge. Och det är bland annat jägare som främst riskerar att drabbas av parasiten. – Det som är mest oroande är att vi inte vet hur orolig man ska vara. Kunskapsläget är ganska oklart, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Människan kan smittas av parasiten och infektionen är mycket svårbehandlad. Det tar minst tio år innan den som smittats får några symptom.

Enligt Ligné är överlevnadschansen för en människa 50-75 procent om smittan upptäcks tidigt. Jägare riskerar att smittas exempelvis genom sin hund eller genom kontakter med vilda djur. 

Ligné säger till Sveriges Radio P4 Dalarna att han är orolig för det faktum att svenskarna är ute betydligt mer i naturen än man är på kontinenten, dessutom plockar vi bland annat bär och har husdjur. 
Risken att smittas är dock liten. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser