Hundägare i riskzonen när det gäller dvärgbandmask

DALARNA(JJ). Dvärgbandmasken hittades tidigare i en räv som skjutits i trakten kring Borlänge. Och det är bland annat jägare som främst riskerar att drabbas av parasiten. – Det som är mest oroande är att vi inte vet hur orolig man ska vara. Kunskapsläget är ganska oklart, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Människan kan smittas av parasiten och infektionen är mycket svårbehandlad. Det tar minst tio år innan den som smittats får några symptom.

Enligt Ligné är överlevnadschansen för en människa 50-75 procent om smittan upptäcks tidigt. Jägare riskerar att smittas exempelvis genom sin hund eller genom kontakter med vilda djur. 

Ligné säger till Sveriges Radio P4 Dalarna att han är orolig för det faktum att svenskarna är ute betydligt mer i naturen än man är på kontinenten, dessutom plockar vi bland annat bär och har husdjur. 
Risken att smittas är dock liten. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser