Hundägare anmäld för brott mot jaktlagen

GOTLAND(JJ). En hundägare på Gotland har anmälts för brott mot jaktlagen, detta efter att hans hund misstänks ha jagat och bitit ett rådjur.

Det råder förbud för rådjursjakt med hund sedan den 1 februari. Huruvida hunden vid det aktuella tillfället var inblandad i en ordnad jakt, eller om den var ute på egen hand, är oklart.

Enligt anmälan så ska en person ha sett hur hunden jagade rådjuret och även bet det, den här personen ska känna till både hunden och dess ägare. 

Även efter den 1 februari får hund användas under exempelvis rävjakt, men alltså inte för rådjursjakt. 
Under den här perioden får inte en hund som jagar rådjur vara lös, detta gäller även om hunden är ute för att jaga villebråd som är lovliga. 
Det här uppger helagotland.se. 

 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser