Hund ska skrämma bort älgar

Halland (JJ) En lantbrukare i Halland har fått klartecken från Länsstyrelsen att använda en stöthund för att jaga bort älgar som betar i höstrapsen.

Liknande åtgärder har provats tidigare och Länsstyrelsen är intresserade av att se om detta kan vara ett fungerande alternativ till skyddsjakt.

Omkring fem vuxna älgtjurar har en tid uppehållit sig i en lantbrukares höstrapsodling. Fältet ligger i ett öppet landskap men i nära anslutning till en energiskog där älgarna söker skydd.

Nu ska en stöthund användas för att skrämma bort älgarna. Förhoppningen är att om älgarna lämnar rapsfältet och energiskogen och får söka sig nytt skydd, då befinner de sig relativt långt bort från det skadedrabbade fältet, och därför drar sig för att vända tillbaka.

– Lantbrukaren ska återrapportera utfallet till oss. Visar sig åtgärden vara framgångsrik kan det här vara ett bra alternativ till vanlig skyddsjakt, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser