Hund dog av förgiftning

SUNDSVALL (JJ). I torsdags blev en schäfer i Sundsvallstrakten sjuk och dog. Den veterinär som undersökte hunden kunde konstatera att den blivit förgiftad. – Det går tydligen rykten om att någon lägger ut rådjursgift i västra Granloholm, säger Andreas Larsson, vid Sundsvallspolisen, till Dagbladet i Sundsvall.

Det var efter att ägarna varit ute och promenerat med sin hund i västra Granloholm som hunden blev sjuk. Redan samma dag dog hunden.
– Ägarna misstänkte att hunden blivit förgiftad och lät en veterinär undersöka den, säger Andreas Larsson. Undersökningen visade på att hunden sannolikt dött av ett snabbverkande gift.
– Veterinären kunde inte svara på vad hunden fått i sig, men det kan ha varit glykol eller något liknande.
Det är oklart hur och var hunden fått i sig giftet. Hundägarna säger dock till Dagbladet att det går ett illavarslande rykte.
– Det sägs att någon, sannolikt en man, lägger ut mat till rådjuren i ­västra Granloholm och att han preparerar maten med gift, säger Andreas Larsson.

Enligt obekräftade uppgifter ska mannen anse att det är för många rådjur i området och därför försöker han på egen hand att minska stammen. Polisen i Sundsvall säger dock att man inte hört dessa uppgifter tidigare.
– Jag känner inte till något liknande fall och vi undersöker naturligtvis om det finns någon sann­ingshalt i ryktet. Naturligtvis vill jag att de som kan veta mer om ryktet hör av sig till polisen, för om det stämmer måste vi se till att ingen annan drabbas, säger Andreas Larsson.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser