Hund bet ihjäl rådjur

Borlänge (JJ) En kvinnlig polis i Borlänge frias av Falu tingsrätt från misstankarna om brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter efter att hennes hund jagat och bitit ihjäl ett rådjur i närheten av Masenbadet.

Den 14 mars 2010 befann sig den kvinnliga polisen vid Masenbadet med sin privata hund som sprang lös.   Hunden fick vittring på ett rådjur som befann sig på en holme i den isbelagda sjön.  
Kvinnan försökte att kalla tillbaka hunden, utan att lyckas vilket innebar att hunden efter ett kortare förföljande hann i kapp råddjuret som det bet ihjäl.  
Kvinnan åtalades därför vid Falu tingsrätt, efter att ett vittne sett händelsen och gjort en polisanmälan. Tingsrätten utgår i sin bedömning att polisen släppt sin hund på en plats där hon tidigare aldrig sett vilt. Rätten tar också hänsyn i sin bedömning till att hon tidigare lyckats få sin hund att stanna, även om hunden fått vittring på vilt i närheten.  
I domen konstateras att polisen gjort sig skyldig till viss oaktsamhet då hon inte hållit hunden inom tillräcklig tillsyn. ”Hennes handlande innehåller dock inga moment av vare sig medvetet risktagande eller andra så försvårande omständigheter att hon kan anses ha varit grovt oaktsam”, skriver tingsrätten i sin dom. Åtalet ogillas därför och den kvinnliga polisen frias från misstankar, skriver Dalarnas Tidningar.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser