Huggormsbiten hund – Vad händer?

Alingsås (JJ) I hundgården ligger en halvt uppäten huggorm och intill står en tysk jaktterrier med ett huvud nästa dubbelt så stort som i vanliga fall. Huggormsbett på hund. Bäst att ta kontakt med veterinär snarast möjligt.

Frieda Dahlin, legitimerad veterinär på Alingsås Djursjukhus tog hand om Castor efter huggormsbettet.


Incidenten inträffade undertecknad i går och föranledde en visit till Alingsås Djursjukhus fortast möjligt.

Ett huggormsbett kan i värsta fall innebära döden för hunden, men det är relativt sällsynt. Flera olyckliga omständigheter behöver sammanfalla, hundens känslighet, bettets omfattning i fråga om hur mycket gift som kommit in i hunden, samt hur lång tid efter bettet som gått innan det uppdagas.

Giftet en orm sprutar in vid ett bett är tänkt att båda bedöva bytesdjuret samt påbörja nedbrytningen av det. Giftet påverkar blodet och blodkärlen och förstör blodkroppar och kapillärer, så att blodet går ut i vävnader och skapar inre blödningar.

I mitt fall rörde det sig sannolikt om ett par timmar från sammandrabbningen mellan hund och orm. Den varma försommarsolen värmer upp berget i hundgården och ormen sökte sig säkert dit för att sola någon gång mitt på dagen.

En död huggorm och en svullen hund orsakade veterinärbesöket.

En död huggorm och en svullen hund orsakade veterinärbesöket.

Hunden, som går under namnet Castor (eventuellt Castro, när han varit olydig) fördes så fort svullnaden upptäcktes till Alingsås Djursjukhus, där han fick stanna över natten för observation.

Frieda Dahlin legitimerad veterinär berättar att den senaste veckans varma väder inneburit en radikal ökning av antalet huggormsbitna hundar.

– Det har varit mycket ormbett på sista tiden, men ingen hund har mist livet på vår veterinärstation, säger hon när jag i dag åkt dit för att hämta hem den lilla svarta ormtjusaren.

Det är nämligen inte första gången terriern sätter tänderna i en huggorm. För ett par år sedan fick lördagsmiddagen avbrytas abrupt när hundens huvud förvandlats till en ballong.

Enligt Frieda Dahlin klarar sig de allra flesta hundarna från allvarliga skador. Av de hundar de tagit emot på kliniken den senaste tiden är det bara ett fåtal som fått behandlats med serum. Alla andra har fått ungefär samma behandling som Castor.

– Det viktigaste är att man åker in med hunden till veterinär så fort som möjligt. Hunden kan hamna i chock. Vi sätter då in dropp och smärtstillande för att påskynda utdrivningen av giftet ur kroppen samt lindra smärtan. Dessutom ser vi till att hunden rör sig så lite som möjligt så att giftet inte sprider sig så fort i kroppen, säger hon.

Om hunden är allvarligt skadad används ormserum i behandlingen. Serumet är dyrt och prislappen på veterinärbesöket blir naturligtvis därefter.

Castor slapp serum och är dessutom försäkrad. Därför halverades kostnaden för vården. Summan att betala landade på omkring 3 500 kronor.

Biten jycke – Vad gör du?

• Ta inga risker. Åk in direkt till veterinären! Huggormen kan ibland torrbita. Då sprutas inget gift in när den hugger. Men det är bara dumt att chansa.

 

 

 

 

AKTUELLT

Så björntätt att byn nu ordnar björnsspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser