Högstadieelever jagade i väg varg från skolgård

Kolsva (JJ) Skyddsjakten på den närgångna vargen i Kolsva har startats upp igen, och i dag kom uppgifter att den fortsätter att skapa obehagliga upplevelser för invånarna i samhället. I förmiddags traskade vargen rätt över skolgården medan eleverna hade rast.

Rektorn på Malmaskolan Gun-Marie Persson säger till bblat.se att hon tar händelsen på största allvar. Både Länsstyrelsen, Polismyndigheten samt skyddsjaktlaget är kontaktade.

– Vi har vuxna ute på skolgården nu, och Polisen stannar här i Kolsva resten av dagen, säger hon.

Det var i förmiddags vargen observerades när den gick över skolgården. Elever från högstadiet skrämde då i väg vargen så den fortsatte förbi lågstadiebyggnaden där elever från förskolan och årskurs ett och två var ute. Vargen gick upp mot vägen och sedan dess har den inte synts till.

– Det känns inget vidare, säger Gun-Marie Persson.

Länsstyrelsen i Västmanlands län beslutade den 25 augusti på nytt om skyddsjakt på en varg som synts till både inne i Kolsva och i Solmyra.  Sedan den 6 juni har fler än 40 observationer av varg inkommit till Skandobs. En hund har dödats och flera katter saknas i området.

 

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser