Högsta Förvaltningsdomstolen ska pröva vargjaktsbeslutet

Stockholm (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat prövningstillstånd i frågan om beslut om licensjakt efter varg får överklagas till domstol, meddelar de i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Värmlands län beslutade att licensjakt efter varg fick bedrivas som längst fram till och med den 15 februari 2015. Naturvårdsverket avslog överklaganden av beslutet och erinrade om att verkets beslut enligt jaktförordningen inte får överklagas.

Trots överklagandeförbudet förde Föreningen Nordulv talan mot Naturvårdsverkets beslut och yrkade bland annat att jakten omedelbart skulle stoppas (inhibition). Förvaltningsrätten i Karlstad ansåg det tveksamt om överklagandeförbudet är förenligt med EU-rätten och gjorde bedömningen att Naturvårdsverkets beslut får överklagas till domstol.

Förvaltningsrätten prövade därefter yrkandet om inhibition och stoppade jakten. Kammarrätten i Göteborg å sin sida gjorde bedömningen att EU-rätten inte ställer krav på att Naturvårdsverkets beslut ska gå att överklaga till domstol och undanröjde förvaltningsrättens beslut.

Nordulv har överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen och domstolen har nu beslutat om prövningstillstånd och angett att den prejudikatintressanta frågan är om Naturvårdsverkets beslut om licensjakt efter varg kan tas upp till prövning av domstol trots att det enligt 58 § 1 jaktförordningen inte får överklagas.

Högsta förvaltningsdomstolen har inte funnit skäl att stoppa den jakt efter varg i Värmland som eventuellt kan återstå. Vad gäller det likartade målet rörande licensjakt i Örebro län har Högsta förvaltningsdomstolen i dag beslutat att inte meddela prövningstillstånd

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser