Högst 322 björnar får fällas under skydds- och licensjakten

STOCKHOLM(JJ). Det blir skydds- och licensjakt på högst 322 björnar - det har Naturvårdsverket beslutat. I de fyra nordligaste länen är det högst 241 björnar som får fällas och i Dalarnas och Gävleborgs län högst 81 björnar. Det här beslutet gäller från den 1 juli och ett år framåt.

Att Naturvårdsverket sätter taket för hur många björnar som får fällas beror på att alla förutsättningar för en delegering utan tak ännu inte är på plats. 

Enligt den nya rovdjursförvaltningen så har dock sex länsstyrelser fått delegerad rätt att ta beslut om skydds- och licensjakt. Det är tre av de sex länsstyrelserna som inte hunnit lämna förslag på miniminivåer för björnstammen. 

Nu är det länsstyrelserna som ska besluta hur stor licensjakten ska vara och därmed hur stort utrymme det ska finnas kvar för skyddsjakt.

I propositionen ”En ny rovdjursförvaltning” har regeringen angett att det totalt sett inte finns behov av att minska björnstammen i landet. Därför har Naturvårdsverket satt ett tak för avskjutningen som stabiliserar stammen utan att minska den, detta gäller under förutsättning att hela avskjutningsutrymmet utnyttjas. 

Fakta/Så många björnar får fällas i de olika områdena:

-Det får fällas högst 241 djur i det norra rovdjursförvaltningsområdet. 
Området innefattar länsstyrelserna i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län.

-Det får fällas högst 81 djur i mellersta rovdjurförvaltningsområdet.
Området innefattar Dalarnas och Gävleborgs län. I övriga län i området finns inte reproducerande stammar av björn.

-Då Värmland har en fast förekomst av björn, men inte en reproducerande stam, så kommer Naturvårdsverket att fatta beslut om licensjakten där under de kommande veckorna. 

Källa: Naturvårdsverket

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser