Högklassig hagelanläggning bygger ut

Getinge (JJ) Susegårdens skjutskola hade i helgen nypremiär för anläggningen och passade på att introducera flera nya stationer. Sveriges största skjutskola siktar framåt.

Det går undan på Flushen. Men som tur är finns laddare på plats. Foto: Per Jonson

Susegårdens skjutskola startades 1989 men har i nuvarande regi funnits sedan 2010. Bakom anläggning står paret Giles och Beatrice Culley samt Olof Olofsson. Till sin hjälp har de ett tiotal frilansande instruktörer och mentorn Willie Cole, kanske en av världens mest erfarna skytteinstruktörer.

I helgen var det fullt hus med invigning av anläggningens nya stationer. Den som kommer till Susegården nu kan välja mellan 80 olika kastmaskiner fördelade på 20 olika stationer.

– Vi satte oss och tänkte igenom vad vi saknade och hur vi kunde göra anläggningen smartare. Det fanns egentligen inget klart mål. Men nu har vi helt nya områden. Vi har ett tydligt centrum och stationerna är mer avgränsade. Det blir mer effektivt under högsäsongen, säger Olof Olofsson.

En av de mer spektakulära nya stationerna är den så kallade flushen. Det är en station lämpad för två skyttar och består av grouse shooting.

– Ett större antal duvor kastas i en strid ström från olika håll, med upp till fem duvor samtidigt. Det är så nära jakt man kan komma. Och med sina överraskningsmoment är det bra träning för stresshantering.

Enligt Olof Olofsson kan en grupp skyttar med varierande erfarenhet, alla känna att de får ut något av träningen på Susegården. Varje station innehåller en duva som alla kan klara av, men också en duva som kräver relativt hög skyttekompetens.

– Vi märker hur intresset för skytte växer. Det verkar som fler faktiskt tar sitt skytte mer på allvar. Och det är ju lite vårt ansvar också, att se till att jägarens skytte hålls fräscht. Jag tror det är viktigt att man som skytt inte ställer för höga krav på sig. Vår uppgift är att mentalt peppa skyttarna samt hjälpa dem med tekniken.

Gänget från Susegården samlat. Från vänster: Intruktörerna Willey Cole, Truls Helgesson och Elisabeth Rosendahl Westermann samt Olof Olofsson och Giles Culley.

 

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Sänkt fällavgift på älg i Dalarna

Falun (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har beslutat att sänka fällavgiften på älg. Fällavgiften på vuxna älgar sänks från 600 till 500 kronor. Avgiften för årskalvar ligger kvar på 100 kronor.

Vinn Vargjakt-DVD

Ta chansen att delta i utlottningen av vårens stora jaktfilmssnackis, Svensk Vargjakt Nr 2. Jaktjournalen sitter på ett gäng DVD-exemplar.

Grillad kotlettrad av vildsvin

  Vildsvinskött på grillen är aldrig fel. En utskuren benfri kotlettrad, lite marinad och en god potatissallad är allt som behövs för en riktigt god middag. Självklart är köttet trikintestat och styckat efter konstens alla regler. 4 portioner: 600 g utskuren kotlettrad av vildsvin Potatissallad: 600 g kokt potatis 5 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger

Så många renkalvar tar björnarna

Kungsbacka (JJ) Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet

Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Mys i jaktkojan

Jaktkojan kan nästan liknas vid en omsorgsfull moder. När barnet varit ute och lekt hela dagen, blivit blött, kallt och trött, tar hon emot det i sin varma och trygga famn och ger det torra kläder, mat och en varm säng att krypa ner i.

Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

Annonser