Hobbe tvåa med förstapris på vildsvin

Joacim Sundin med sin Griffon Nivernais Trästabos Hobbe som tagit ett förstapris på vildsvin för drivande hundar. Trästabos Hobbe blev Sveriges andra hund att klara ett 1:a pris på jaktprov på vildsvin med drivande hund. ­– Ännu en gång har det i handling visats att Nivernais är den mest lämpade vildsvinshunden, skriver Mikael Östlund, ordförande i Svenska Griffon Nivernais Klubben, i ett pressmeddelande.

Trästabos Hobbe av rasen Griffon Nivernais blev den andra hunden i Sverige med att lyckas ta ett 1:a pris på jaktprov på vildsvin med drivande hund. Totalt fick Hobbe 31 poäng av 40 möjliga. Det är fortfarande Nivernais som står för de högsta priserna på detta jaktprov på vildsvin med drivande hund. Domare var Bertil Larsson.

Provmarken var Södra Råda ca 2 mil norr om Norrtälje Under natten hade det snöat ett par decimeter nysnö som gjorde att jaktprovsförhållandena var extra svåra då det inte fanns några färska spår. Efter att husse släppt Hobbe så tog det bara fem minuter innan det blev upptag, drevet gick iväg och buktar tillbaka.

Efter en stund så kommer vildsvinet springandes rakt emot domaren Bertil och husse Joacim, vildsvinet vek av endast tre meter framför dem. Drevet fortsatte några kilometer bort innan Hobbe lyckas få stopp på vildsvinet och det blir ståndskall. Efter en stund så går det loss och Hobbe började driva vildsvinet igen.

Efter en och en halv timmes jakt kopplade en mycket nöjd husse sin duktiga hund. Hobbe är ännu inte fyllda två år men han fick ändå hela 31 poäng på provet!

Provresultat:
Sök 5 (6)
Jaktarbete 8 (10)
Mod 4 (6)
Skall 5 (6)
Lydnad 4 (6)
Kondition 5 (6)
Trästabos Hobbes meriter
Vildsvin: Hägntest GK
Utställning INT UKL: Very Good
Viltspårprov: Anlagsklass GK    

Vi vill även nämna att det är 7st Nivernais som klarat ett Rådjurs Renhets prov. Dessutom är det 13st Nivernais som klarat vildsvinshägntestet. Värt att notera att det i Sverige bara finns ca 60st Nivernais som uppnått jaktbar ålder men ändock så är de så framgångsrika. Ännu en gång har Nivernais visat att den är en vildsvinsspecialist! Svenska Griffon Nivernais klubben gratulerar husse Joacim Sundin och Hobbe samt önskar lycka till med fortsatta jakter!      

Griffojn Nivernais
Griffon Nivernais är Sveriges enda både drivande och ställande vildsvinsspecialist. Svenska Griffon Nivernaisklubben är även med i Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar (SSDV).

Bakgrund
Rasen antas härstamma från de jakthundar från Ségus (i Lourdes, Frankrike) som gallerna hade, och från de grå Saint Louis-hundarna. De senare var mycket populära under 200 års tid, ända fram till och med Ludvig XI:s regim, men fick sedan lämna de kungliga kennlarna under Frans den förstes regim. Han föredrog vita hundar. I Niévreregionen bevarades  dock rasen ända fram till franska revolutionen. 100 år senare återskapade man rasen med hjälp av hundar från Nièvre och gav den namnet Griffon Nivernais. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet kors­ade man in Grand Basset Griffon Vendéen, Foxhound och därefter Otterhund för att få fram Griffon Nivernais så som den ser ut idag. Den franska rasklubben bildades år 1925 och den svenska 2008.

Initiativrik och jaktvillig
En Nivernais karaktärsdrag är dess lugna och tillgivna sätt. Den är en intelligent, läraktig, nyfiken, samarbetsvillig och livsglad jaktkamrat och även en tillgiven familjemedlem.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser