Hjortjakt i Alingsås

Alingsås (JJ) Dovhjortarna i Bolltorp och Rödene orsakar betydande skada i trädgårdarna. Nu har kommunledningen i Alingsås beslutat att dovhjortarna ska jagas.

Fram till den 28 februari får jakt på dovhjortar bedrivas. Det innebär att kommunjägarorganisationen, som har fått i uppdrag av kommunen att jaga i Bolltorp och Rödene i Alingsås, har drygt två veckor på sig att försöka minska antalet dovhjortar.

Kommunen vädjar även till fastighetsägare och andra jakträttsinnehavare att öka jakten på dovhjort på åker- och ängsmarker i området.

– Det är flera djur som kommer i flockar och skövlar trädgårdar. Vi har fått in klagomål och det är många periodvis, säger Patrick Grotenius, exploateringsingenjör på kommunen.

Att det är ett begränsat område som kommunen får skjuta på, då resten av marken tillhör privata fastighetsägare, försvårar uppgiften ytterligare. Men enligt Christer Pettersson, expert på bland annat dovhjort på Naturvårdsverket, finns det en bestämmelse som gör att länsstyrelsen kan gå in och besluta på myndighets initiativ att gå in och bedriva jakt i ett område.

Det var ett par år sedan den användes, men man har faktiskt använt den på bland annat dovhjort i Skåne. Men det är inget man bara gör utan det måste finnas skäl och beslut som länsstyrelsen prövar, säger Pettersson till Alingsås Tidning.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser