Hjortens årtionde?

Öster Malma (JJ) Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tror att de kommande tio åren kommer bli hjortarnas decennium. I Norge skjuts det redan fler kronhjortar än älgar och i Sverige växer dovhjortsstammarna på många håll.

Kommer kornviltsstammen i Sverige följa utvecklingen i Norge? Foto: Per Jonson
Svenska Jägareförbundet konstaterar i ett pressmeddelande att svenska jägare är mycket bra på att observera vilt och rapportera in förändringar i naturen, storlekar på populationer och eventuella sjukdomssyndrom hos viltet.

– Enligt färsk data ser vi att rådjursstammen omfördelas i landet, den går ner på vissa ställen medan den ökar på andra – mycket beroende på den ökande lodjursstammen. Rådjuren blir rädda och drar sig närmare bebyggelse för att få skydd, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Daniel konstaterar att om 1980-talet var älgens decennium och 1990-talet rådjurens så är 2000-talet vildsvinsdecenniet. Vad händer på 2010-talet? – En gissning är att det blir kron- och dovhjortsdecenniet.

– I Norge skjuter man redan idag fler kronhjortar än älgar, säger han.

Och varför ökar och minskar arter? Jonas Kindberg, ansvarig för viltövervakning på Svenska Jägareförbundet svarar:

– Det kan bero på allt från habitatförändringar , gifter, sjukdomar, konkurrens mellan arter, invasiva arter, utsättning, trafikolyckor, rymlingar och så vidare. Till exempel lever rapphönan en tynande tillvaro på grund av habitatförluster och rovfåglar.

Jonas anser att man inte bör förbjuda jakt på en art om stammen sjunker. För om en art är jaktbar är den av intresse för jägarna och jägarna tar ansvar för arten.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser