Hittills ingen dvärgbandmask funnen hos skjutna vargar

EDSBYN(JJ). På Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, analyseras just nu de vargar som fälldes under licensjakten. - Vi har undersökt 20 vargar så här långt och ingen av dem har dvärgbandmask. Vi har även gått igenom ett 40-tal mårdhundar från norra Sverige och det är samma resultat, säger Eva Osterman-Lind, chef för parasitologisk diagnostik vid SVA, till tidningen Ljusnan.

Arbetet med att undersöka alla fällda vargar tar tid.
– Det här är ett väldigt tidsödande arbete och vi kommer inte att bli klara före påsk, säger hon.

Tidningen Ljusnan ställde också frågan till Eva Osterman-Lind om det är farligt att plocka bär och svamp i vargreviret i Hälsingland, då det finns en invandrad finskrysk varg där.
– Här på parasitologen håller vi inte med om att det skulle vara något problem. Det finns ändå en forskarrekommendation om att skölja av plockade bär i sådana här områden, svarade Eva Osterman-Lind.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser